Knaakkebrod lub Nakkileipa (chleb żytni w stylu skandynawskim)
Knaakkebrod lub Nakkileipa (chleb żytni w stylu skandynawskim) wymaga z grubsza 53 minuty od początku do końca. Ten przepis służy 12. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegański przepis ma 112 kalorii, 4G białka, oraz 1g tłuszczu na porcję. Na 18 centów za porcję, ten przepis okładki 6% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 13 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jeśli masz pod ręką ciepłą wodę, sól, mąkę żytnią i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 78%. Podobne przepisy to Duński Chleb Żytni, Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød), oraz Łosoś gotowany w stylu skandynawskim z fasolą Fava i groszkiem.
Instrukcje
Drożdże posypać wodą w małej misce. Odstawić.
Mąkę żytnią połączyć z mąką uniwersalną w dużej misce. Wymieszać z solą.
Wymieszać w mieszaninie drożdży, aby uzyskać miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć na deskę obsypaną mąką żytnią. Zagnieść lekko, mieszając w razie potrzeby mączkę żytnią. Uformuj ciasto na tłustą bułkę i pokrój na 12 sekcji.
Zwiń każdą sekcję w piłkę; przykryj piłki ręcznikiem i odstaw 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C). Lekko posmarować 2 blachy do pieczenia.
Na posypanej mąką desce rozwałkuj każdą kulkę w płaską okrągłą o średnicy około 4 cali.
Umieścić rundy na przygotowanych blach do pieczenia i nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż lekko rumiane, 8 do 10 protokół. Chłodny na stojaku.