Karmelizowane Klementynki
Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, bezmleczny i przyjazny dla fodmap przepis ma 242 kalorie, 1G białka, oraz 0g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.22 za porcję. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jeśli masz pod ręką klementynki, cukier, Likier i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 30%. Ten wynik nie jest tak ogromny. Spróbuj Karmelizowane Klementynki, Grzana czerwona kapusta z klementynkami, oraz Klementynki konserwowane miodem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozluźnij segmenty każdej klementynki od góry, nie odłączając się od końca łodygi.
Posypać likierem. Przykryć; przechowywać w lodówce 30 minut. Aby rozpocząć sos, doprowadzić 1/3 szklanki cukru, sok z cytryny i 1/3 szklanki wody do wrzenia w małym rondlu na średnim ogniu. Dusić, mieszając, aż płyn będzie przezroczysty.
Zdjąć z ognia; odstawić. Blacha do pieczenia z folią. Aby zrobić odłamki, wymieszaj pozostałe 2/3 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody w średnim rondlu na średnim ogniu, aż cukier zostanie zwilżony. Doprowadzić do wrzenia, myjąc boki patelni szczotką zanurzoną w zimnej wodzie, aż syrop zmieni kolor na złoty karmel.
Wlać połowę karmelu na blachę do pieczenia; odstawić około 30 minut do stwardnienia. Aby zakończyć sos, dodaj syrop cukrowo-cytrynowy do pozostałego karmelu na patelni. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż karmel rozpuści się.
Przełożyć do miski; ostudzić 15 minut.
Polej klementynki. Przykryć; przechowywać w lodówce co najmniej 2 godziny. Utwardzony karmel rozbić na kawałki; przechowywać w szczelnym pojemniku, aż będzie gotowy do podania. Przed podaniem udekoruj owoce odłamkami karmelu i pestkami granatu.
Zobacz analizę danych żywieniowych tego przepisu "