Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami
Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami może być dobrym przepisem, aby rozszerzyć pole przepisu dania głównego. Na 2,61 zł / porcja, ten przepis okładki 39% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 775 kalorii, 101g białka, oraz 36 g tłuszczu. Ten przepis służy 10. Udaj się do sklepu i odbierz pomarańczę, masło, oliwę z oliwek i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. 584 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny i 15 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 94%, co jest świetne. Podobne przepisy to Soczysty pieczony indyk z Herbes de Provence, Herbes de Provence, oraz Herbes de Provence.
Instrukcje
Zobacz jak zrobić ten przepis.
Aby zrobić indyka: umieść stojak w najniższej trzeciej części piekarnika i rozgrzej do 400 stopni F.
Spłucz indyka i osusz papierowymi ręcznikami.
Umieść indyka na stojaku ustawionym wewnątrz dużej patelni do pieczenia.
Umieścić kliny pomarańczy i cytryny, cebulę i 2 gałązki każdego świeżego zioła w głównej jamie indyka. Związać nogi razem, aby utrzymać kształt indyka. Wymieszać 2 łyżki masła, herbes de Provence, olej, i 1 1/2 łyżeczki każdej soli i pieprzu w małym rondlu na średnim ogniu tylko do roztopienia masła. Rub mieszaninę masła na całym indyka i między mięsem z piersi indyka i skórą.
Na patelni ułożyć karkówkę i podroby z indyka. (Przepis można przygotować do tego punktu 1 dzień wcześniej. Przykryć i przechowywać w lodówce.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed pieczeniem.)
Pierś indyka przykryć folią. Piecz przez 20 minut.
Wlać 3 szklanki bulionu do patelni i wymieszać zeskrobać wszelkie brązowe kawałki na dnie patelni.
Dodaj pozostałe gałązki świeżych ziół do patelni. Piecz indyka przez 40 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F.
Wyjąć folię z indyka; wlać jeszcze 1 szklankę bulionu na patelnię. Kontynuuj pieczenie indyka, aż termometr do mięsa włożony do najgrubszej części uda rejestruje 165 stopni F do 175 stopni F lub aż soki biegną jasne, gdy najgrubsza część uda jest przekłuta szaszłykiem, fastrygowanie od czasu do czasu z sokami z patelni, o 1 godzinę i 30 minut dłużej.
Przełożyć indyka na talerz i namiot z folią.
Odstawić 30 minut podczas przygotowywania sosu.
Aby zrobić sos: przecedzić soki z indyka z patelni przez sito i do szklanej miarki o pojemności 4 szklanek; wyrzucić cząstki stałe. Łyżka off tłuszczu z wierzchu soków patelni.
Dodać wystarczającą ilość bulionu z kurczaka, około 1 do 2 szklanek, do soków na patelni, aby zmierzyć 4 szklanki łącznie. Pozostałe masło roztopić w dużym rondlu na średnim ogniu.
Dodać mąkę i ubijać przez 1 minutę. Stopniowo ubijaj bulion. Dusić, aż sos lekko zgęstnieje, ubijając często, o 10 protokół. Doprawić solą i pieprzem.