Indyk
Turcja trwa około 3 godzin i 30 minut od początku do końca. Ten przepis przeznaczony jest dla 8 osób i kosztuje 3,69 USD za porcję. Jedna porcja zawiera 1151 kalorii, 116 g białka i 66 g tłuszczu. Mieszanka pieprzu, oliwy z oliwek, selera i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezmlecznej. Świetnie sprawdza się jako danie główne. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 78%. Ten wynik jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Najlepszy sos z indyka do przygotowania i porady dotyczące rzeźbienia indyka według Sary Moulton, Domowy bulion z indyka cytrynowego i zupa z makaronem z indykiem jalapeno oraz PREZENT Z DZIEŃ INDYKA W MARYNOWANYM JOGURCIE Z INDYKIEM OXO.
Instrukcje
Wyposażenie specjalne: 1 arkusz folii aluminiowej do namiotu
Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
Zdejmij opakowanie, odsącz indyka i osusz z zewnątrz papierowymi ręcznikami. Następnie usuń szyjkę i podroby z dwóch wgłębień.
Umieść indyka piersią do góry na płytkiej patelni o głębokości 2 1/2 lub 3 cali. Nafaszeruj indyka i posmaruj lub skrop indyka olejem. Doprawić solą i pieprzem. Włóż żaroodporny termometr do mięsa w najgrubsze miejsce uda.
Umieść indyka w piekarniku nagrzanym na 325 stopni F. Nie polewać ani nie otwierać drzwiczek piekarnika przez 2 godziny i 10 minut czasu gotowania. Po upływie 2 godzin i 10 minut gotowania indyk będzie jasnozłoty. Posmaruj indyka pozostałą oliwą, połóż namiot z lekkiej folii aluminiowej na piersi i kontynuuj smażenie. Kontynuuj pieczenie, aż udo osiągnie temperaturę 180 stopni F. Po zakończeniu odstaw indyka na 20 minut przed pokrojeniem.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Na patelni pokruszyć kiełbasę i smażyć, aż przestanie być różowa.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Odcedź patelnię, zachowując 1 łyżkę tłuszczu.
Jabłko podsmaż na tłuszczu. Odłożyć na bok.
Rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż cebulę i seler (około 5 minut).
Do dużej miski włóż suszone kostki chleba.
Dodać pietruszkę, szałwię, majeranek, tymianek, sól, pieprz oraz podsmażoną cebulę, seler i jabłko. Wrzucić do wymieszania.
Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Dodaj jajko i dokładnie wmieszaj w masę nadzienia.
Do zwilżonego bulionu dodać bulion i dobrze wymieszać. Nie bój się zanurzyć rąk w mieszance, aby dokładnie wymieszać i wymieszać składniki.
Użyj farszu do nadziewania 12-funtowego indyka lub jako przystawki, natłuszczając 2-litrową zapiekankę i napełniając dressingiem. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Jeśli chcesz mieć chrupiącą wierzchnią skórkę, na ostatnie 5 minut pieczenia zdejmij pokrywkę.