Gruszki gotowane w sosie waniliowym
Gruszki duszone z sosem waniliowym to bezglutenowe i laktoowowegetariańskie danie dodatkowe. Za 1,16 USD za porcję przepis ten pokrywa 8% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis pozwala na przygotowanie 6 porcji o wartości 539 kalorii , 4 g białka i 12 g tłuszczu każda. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Ten przepis z Taste of Home wymaga ekstraktu waniliowego, cukru, soku z cytryny i skórki z cytryny. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 50 minut . Z oceną spoonacular wynoszącą 0% danie to można ulepszyć. Gruszki duszone z jeżynowym miodem crème fraîche , Gruszki duszone z czekoladowym ganache i Szkarłatne gruszki duszone są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
W ciężkim rondlu o pojemności 2 qt. wymieszaj 1/3 szklanki cukru i skrobi kukurydzianej; stopniowo dodawaj mleko i śmietanę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu; gotuj i mieszaj przez 2 minuty.
Stopniowo dodawaj niewielką ilość gorącej mieszanki do żółtek jaj; wlej wszystko z powrotem do patelni, cały czas mieszając. Gotuj i mieszaj na średnio-niskim ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż mieszanka lekko zgęstnieje (nie gotuj). Wymieszaj z wanilią.
Wlać do miski; położyć kawałek woskowanego papieru lub folii na wierzchu sosu. Przykryć i schłodzić.
W dużej misce wymieszaj 6 szklanek wody i 1 łyżkę soku z cytryny. Ostrożnie obierz gruszki, pozostawiając ogonki. Natychmiast zanurz gruszki w wodzie z cytryną. W dużym rondlu wymieszaj skórkę z cytryny, pozostały cukier, wodę i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia.
Dodaj laskę cynamonu, goździki i gruszki. Zmniejsz ogień; przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut lub do momentu, aż gruszki będą miękkie.
Ostrożnie przenieś gruszki na talerz. Wyrzuć laskę cynamonu i goździki.
Skropić gruszki syropem. Przykryć luźno i schłodzić przez 2-3 godziny. Aby podać, ułożyć gruszki na talerzykach deserowych; skropić schłodzonym sosem waniliowym.