Grecka Moussaka
Grecka Moussaka może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 8 i kosztuje $3.49 za porcję. Jedna porcja zawiera 697 kalorii, 32G białka, oraz 51 g tłuszczu. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz bakłażany, pietruszkę z płaskim liściem, laskę cynamonu i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z łyżeczką wynik 68%, to danie jest dobre. Spróbuj Moussaka - Grecka Zapiekanka, Autentyczna Grecka Moussaka, oraz Kittencal ' s Greek Moussaka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Odetnij łodygi, usuń skórę obieraczką do warzyw i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1/2 cala. Doprawić wszystkie kawałki bakłażana solą i pieprzem po obu stronach. Płaszcz dużą patelnię z olejem i ciepła na średnim płomieniu. Smaż bakłażana w jednej warstwie, obracając raz, aż zbrązowieje z obu stron - musisz to zrobić partiami, dodając więcej oleju, w razie potrzeby.
Osuszyć bakłażana, gdy gotują na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Dodaj trochę więcej oleju do patelni i wrzucić cebulę, czosnek, plastry cytryny, oregano i pietruszkę. Gotować i mieszać, aż miękkie i pachnące, o 3 protokół.
Dodać zmieloną jagnięcinę, mieszając, aby rozbić mięso; doprawić solą i pieprzem, wrzucić laskę cynamonu. Wymieszać z pastą pomidorową i ręcznie pokruszonymi pomidorami. Gotować na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, od czasu do czasu mieszając.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Linia dno 9 przez 13-calowe szklane lub ceramiczne naczynie do pieczenia z 1/3 plasterków bakłażana; powinny one całkowicie pokryć dno bez szczelin.
Rozłóż 1/2 sosu mięsnego na bakłażanie, wyrównaj szpatułką.
Posypać 1/2 fety i parmezanem. Powtórz warstwy ponownie, kończąc na ostatniej warstwie bakłażana. Przykryj wierzch ładną, równą warstwą bułki tartej.
Piecz moussakę przez 30 do 40 minut lub aż top będzie złoty.
Ostudzić 10 minut przed podaniem.