Galaretka Jeżynowo-Jabłkowa
Galaretka z jeżyn i jabłek jest przygotowywana około 50 minut od początku do końca. Ten przepis jest dla 72 osób. Ta przyprawa ma 174 kalorie , 1 g białka i 0 g tłuszczu na porcję. Za 72 centy za porcję ten przepis pokrywa 3% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup butelkowany sok jabłkowy, cukier, płynną pektynę owocową i kilka innych rzeczy, aby przygotować ją już dziś. Ten przepis z Taste of Home ma 1 fanów. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową, bezmleczną, laktoowowegetariańską i wegańską . Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje niezbyt niesamowitą ocenę Spoonacular wynoszącą 27% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Galaretka z galaretki , Koktajl z masła orzechowego i galaretki oraz Galaretka z gruszki i papryczki jalapeño .
Instrukcje
W holenderskim piekarniku zagotuj jeżyny i wodę. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłóż sitko czterema warstwami gazy i umieść je na misce.
Przełóż mieszankę jagodową do sitka i przykryj brzegami gazy.
Odstawić na 30 minut lub do momentu odcedzenia, zachowując sok i wyrzucając miąższ.
Z jabłek usuń i wyrzuć szypułki i końcówki kwiatów (nie obieraj i nie wydrążaj gniazd nasiennych); pokrój je na małe kawałki.
Umieść w holenderskim piekarniku; dodaj tylko tyle wody, aby przykryć. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż jabłka będą miękkie. Przecedź przez sitko wyłożone gazą, zachowując sok i wyrzucając miąższ.
Odmierz odłożony sok z jeżyn i jabłek; wlej go z powrotem do garnka. W razie potrzeby dodaj wody lub butelkowanego soku jabłkowego, aby uzyskać 4 szklanki. Dodaj sok z cytryny, a następnie cukier. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Dodaj pektynę; doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1 minutę, stale mieszając.
Zdjąć z ognia; zebrać pianę. Ostrożnie wlać gorącą mieszankę do gorących, wysterylizowanych słoików o pojemności pół litra, pozostawiając 1/4 cala wolnej przestrzeni. Wytrzeć brzegi i dopasować pokrywki. Przetwarzać przez 5 minut w garnku z wrzącą wodą.