Fudgy chocolate & orange gateau
Fudgy chocolate & orange Gateau wymaga mniej więcej 5 godzin od początku do końca. Jedna porcja zawiera 566 kalorii, 6G białka, oraz 34g tłuszczu. Ten przepis służy 18 i kosztuje $1.02 za porcję. Udaj się do sklepu i odbierz złoty cukier, skórkę pomarańczową, mleko i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Kilka osób naprawdę lubiło tę przystawkę. Jest dostarczany przez BBC Good Food. 21 osób było zadowolonych, że wypróbowali ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za lacto ovo vegetarian dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 25%. Ten wynik jest raczej zły. Żurawinowo-pomarańczowy Gâteau z kremowo-serowym nadzieniem, Gâteau de Chocolate, oraz Czekoladowy Orzech Laskowy Gateau są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Piekarnik do 180C / 160C wentylator / Gaz
Musisz zrobić 3 prostokątne gąbki czekoladowe, parę okrągłych gąbek czekoladowych i 3 prostokątne gąbki pomarańczowe, aby zmontować to ciasto, więc wszystko zorganizowane w pierwszej kolejności. Zapoznaj się z naszym Przewodnikiem i dodatkowymi wskazówkami w polu poniżej.
Dla każdej prostokątnej gąbki, będziesz musiał ułożyć podstawę puszki 21 x 31 cm (patrz Przewodnik w końcówkach poniżej i powiązane prowadnice, po prawej stronie) starannie z pergaminem do pieczenia i posmarować boki odrobiną oleju bez smaku.
Zacznij od czekoladowych gąbek.
Włożyć masło do małego rondla i podgrzewać delikatnie, aż się rozpuści.
Żółtka, mleko i ekstrakt waniliowy ubić w małej misce. Mąkę i kakao wymieszać z roztopionym masłem, aby uzyskać pastę.
Przenieś tę mieszaninę masła i mąki do dużej miski do mieszania i ubijaj w mieszaninie jajek trochę na raz, aby uzyskać gładkość, ale kontynuuj!
Białka umieścić w misce i ubić elektryczną trzepaczką do sztywności.
Dodać cukier i kontynuować ubijanie, aż mieszanina będzie błyszcząca i gęsta.
Trzepać jedną trzecią mieszanki bezowej do mieszaniny czekolady, aby poluzować, a następnie użyć dużej metalowej łyżki, aby delikatnie złożyć pozostałą bezę do ciasta, aż po prostu włączone.
Równomiernie rozprowadzić ciasto w puszce.
Ciasto wyjąć z blaszki na pergamin do pieczenia bardzo lekko posypany cukrem pudrem. Odkleić ciasto podszewka pergamin i przykryć czystym ręcznikiem.
Powtórz kroki od 2 do 5 jeszcze dwa razy. Kiedy trzecia prostokątna gąbka zostanie upieczona, okazuje się jak poprzednio, ale bardzo luźno zwinąć gąbkę jak Szwajcarską bułkę, zaczynając od jednej z najkrótszych stron, zwijając ręcznik do herbaty w środku.
Zrób ostatnią, czwartą porcję przepisu na biszkopt czekoladowy, ale tym razem podziel go między okrągłe, płytkie puszki na kanapki o wymiarach 2 x 20 cm.
Piec przez 10 minut, a następnie wyjąć zgodnie z Instrukcją w kroku
Teraz zrobić pomarańczowe gąbki. Wykonaj ponownie kroki od 3 do 6, ale zamiast mleka odmierz 75 ml soku z pomarańczy. Jeśli nie masz wystarczająco dużo, nadrobić różnicę z mlekiem.
Ostudzić wszystkie gąbki.
Przygotowanie lukru i lukru: w przypadku lukru pomarańczowego ubić masło, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok. Beat aż tylko połączone kwasowość pomarańczy może zacząć dzielić mieszaninę, jeśli overbeaten. Jeśli wygląda trochę split choć, nie martw się po prostu przestać mieszać, itll nadal smak piękny. Może być przechowywany w lodówce do 3 dni, ale będzie musiał wrócić do temperatury pokojowej, aby użyć.
Kiedy masz zamiar rozpocząć montaż, umieścić wszystkie składniki polewy czekoladowej w żaroodpornej misce na patelni z ledwo gotującej się wody. Delikatnie rozpuścić razem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gładka i błyszcząca.
Wytnij każdą prostokątną gąbkę na 2 długie paski o szerokości 7 cm, przycinając długie krawędzie, uzyskasz lepsze wykończenie(patrz krok a w Przewodniku). Ważne jest, aby być naprawdę dokładne, więc użyj linijki. Przyciąć krótkie krawędzie do neaten. Kiedy przygotowujesz zwinięte gąbki, po prostu delikatnie rozwiń najpierw, nie martw się, jeśli trochę pękną.
Rozprowadź cienką warstwę pomarańczowego lukru na każdym pasku, aż do krawędzi. Delikatnie obierz paski z dala od papieru, które będą nieco przyklejone. Zacznij od 1 czekolady i 1 pomarańczowy pasek, który został zwinięty do ostygnięcia, i położyć jeden na drugim, ale nie wyrównać końce. Posadź drugą gąbkę o cal w dół od jednego z końców dolnej gąbki (nie ma znaczenia, która jest czekoladowa, a która pomarańczowa). Rozpocznij zwijanie od tego końca dolna gąbka powinna zwijać się i delikatnie nad drugą, aby środek rolki był ładny i ciasny (patrz krok a w prowadnicy).
Dodawaj dodatkowe gąbki i zwijaj, aby stworzyć gigantyczną rolkę Szwajcarską, ale w miarę toczenia końce każdej warstwy o innym kolorze nie kończą się razem (a różnica ta wzrasta, gdy rolka staje się większa). Więc będziesz musiał dodać czekoladę i gąbki pomarańczowe indywidualnie od teraz, zamiast umieszczać razem najpierw, a następnie dodając do walcowanego ciasta. Tam, gdzie kończy się każdy pasek, przyklejasz pasującą gąbkę, aby pasek czekolady zawsze kontynuował z inną czekoladą, a to samo z pomarańczą (patrz kroki C & D w Przewodniku). To jest trochę skrzypiec, ponieważ znajdziesz, że musisz częściowo przykleić się do 1 kolorowego paska,a następnie przytulić się do drugiego kolorowego paska przez część. (To brzmi bardziej skomplikowanie niż jest. Kiedy zaczniesz to robić, to wszystko będzie miało sens.) Jeśli masz wolną parę rąk w domu, jest to czas, aby z nich korzystać.
To zależy od ciebie, czy łatwiej będzie Ci pracować jako rolka (patrz krok E w Przewodniku), czy przekręcić rolkę na jednym z jej płaskich końców do pracy (patrz krok F w Przewodniku). Zacząłem toczyć, a gdy zbliżał się do końca i stawał się dość ciężki i nieporęczny, odwróciłem go, aby kontynuować. Miej okrągłe gąbki do ręki, jak blisko końca, aby sprawdzić, czy osiągnąłeś rolkę o średnicy 20 cm plus. Jak tylko to zrobisz, zatrzymaj może zostać 1 pasek 1 koloru.
Posadź zwinięte ciasto na jednym z jego płaskich końców, jeśli już nie masz.
Rozłóż dobrą warstwę pomarańczowego lukru na wierzchu, a następnie naciśnij 1 okrągłą gąbkę czekoladową (patrz krok G w prowadnicy) wyrównaj ją do środka rolki, a nie do jednej z krawędzi rolki. Oznacza to, że będziesz musiał wziąć ostry nóż i przyciąć rolkę dookoła, aż będzie idealnie równo z okrągłą gąbką. Odwróć ciasto do góry nogami na talerzu.
Rozłóż więcej pomarańczowego lukru na nowej górze i dodaj drugą okrągłą gąbkę.
Stopniowo łyżką i rozłóż polewę czekoladową dużym nożem do palety. Jeśli nadal powinien być wystarczająco ciekły, aby delikatnie spływać po bokach, dając błyszczące wykończenie (patrz krok H W przewodniku).