Forma do żelatyny świątecznej
Forma na żelatynę świąteczną wymaga około 2 godzin od początku do końca. Ten przepis pozwala na przygotowanie 16 porcji, każda o wartości 192 kalorii , 3 g białka i 7 g tłuszczu . Za 37 centów za porcję przepis ten pokrywa 2% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup majonez, żelatynę limonkową, serek śmietankowy i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Sprawdza się jako bardzo niedroga przystawka. Niewiele osób przygotowało ten przepis, a 2 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jest on dostarczany przez Taste of Home. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten otrzymuje ocenę 0% w rankingu Spoonacular . Podobne przepisy obejmują Holiday Cookies , Holiday Egg Nog i Holiday Sausage Dressing .
Instrukcje
Odcedź ananasa, zachowując sok. W misce rozpuść żelatynę z limonki w 1 szklance wrzącej wody.
Wymieszaj sok ananasowy, sok z cytryny i taką ilość zimnej wody, aby uzyskać objętość 1 szklanki; dodaj do rozpuszczonej żelatyny.
Przekrój plasterki ananasa na pół i ułóż na dnie foremki o pojemności 12 filiżanek, wysmarowanej sprayem do pieczenia.
Zalej ananasa niewielką ilością żelatyny limonkowej; odstaw do lodówki, aż stężeje.
Dodaj pozostałą żelatynę z limonki; schłódź w lodówce, aż stężeje. W małej misce rozpuść żelatynę cytrynową w 1 szklance wrzącej wody. Schłodź w lodówce, aż częściowo stężeje. Ubijaj, aż będzie lekka i puszysta.
W innej małej misce ubij serek śmietankowy na puszystą masę. Wymieszaj z majonezem. Wymieszaj z ubitą żelatyną; zalej warstwę z limonki. Schłodź, aż stwardnieje.
Rozpuść żelatynę malinową w pozostałej wrzącej wodzie. Pokrój banany w plasterki; połóż na warstwie cytrynowej. Ostrożnie nałóż żelatynę malinową na banany. Schłodź w lodówce, aż stwardnieje lub na noc.