Deser czekoladowy z kasztanami i pomarańczą
Deser czekoladowo-kasztanowo-pomarańczowy to deser bezglutenowy . Ten przepis pozwala na przygotowanie 8 porcji, każda zawiera 888 kalorii , 9 g białka i 53 g tłuszczu . Za 2,56 USD za porcję przepis ten pokrywa 19% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis lubi 22 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do podania, przepis ten zajmuje około 3 godzin i 55 minut . Mieszanka ciasta funtowego, cukru, tabliczki czekolady i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Ten przepis jest typowy dla kuchni europejskiej. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 0% , danie to jest bardzo złe (ale nadal można je naprawić). Podobne przepisy to Zupa kasztanowa i grzybowa z kremem parmezanowym i gruszkami , Kotlety wieprzowe z suszoną żurawiną, grzybami i nadzieniem z kasztanów i Zupa kasztanowa z chorizo .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Sprzęt specjalny: miska do trifle o pojemności 4 litrów lub szklana miska o pojemności 4 litrów
Wymieszaj czekoladę i masło w średniej wielkości misce.
Postaw miskę nad lekko gotującym się rondlem z wodą i mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści, a mieszanka będzie gładka, około 5 minut. Odstaw.
W innej średniej wielkości misce, przy pomocy widelca, delikatnie rozgnieć puree z kasztanów na kawałki o wielkości ok. 1,25 cm.
W mikserze z końcówką do ubijania ubijaj śmietanę, aż zgęstnieje. Podczas pracy urządzenia stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż śmietana będzie miała sztywne szczyty.
Dodaj połowę bitej śmietany do puree z kasztanów i za pomocą szpatułki wymieszaj, aż się połączy. Odstaw.
Wymieszaj skórkę pomarańczową i 1/3 pozostałej bitej śmietany z mieszanką czekoladową, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wmieszaj pozostałą bitą śmietanę. Odstaw.
Aby złożyć trifle: Na dnie 4-kwartowej miski do trifle ułóż pojedynczą warstwę kawałków ciasta funtowego, w razie potrzeby przycinając kawałki tak, aby pasowały.
Skropić ciasto funtowe około 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub syropu pomarańczowego.
Rozłóż 1/2 kremu kasztanowego na wierzchu. Ułóż kolejną warstwę kawałków ciasta funtowego na wierzchu i skrop 1/4 szklanki likieru pomarańczowego.
Rozłóż 1/2 kremu czekoladowego na wierzchu. Powtórz warstwy, używając pozostałego kremu i likieru, kończąc warstwą kremu czekoladowego.
Do dekoracji: Używając obieraczki do warzyw, zetrzyj czekoladę na wierzchu trifle i posyp skórką pomarańczową. Przykryj trifle folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc. Pozostaw trifle w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
W małym rondelku zagotuj sok pomarańczowy i cukier na średnio-wysokim ogniu. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, około 5 minut. Ostudź przez 20 minut.