Chleb żytni z melasą i kminkiem
Ten przepis służy 8 i kosztuje 47 centów za porcję. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegański przepis ma 198 kalorii, 7G białka, oraz 3G tłuszczu na porcję. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 14 godzin. 55 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Udaj się do sklepu i podnieś mąkę chlebową, oliwę z oliwek, wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 88%. Ten wynik jest niesamowity. Spróbuj Duński Chleb Żytni, Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød), oraz Maszyna Do Chleba Chleb Ziemniaczano-Kminkowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść mąkę żytnią, wodę i 1/4 łyżeczki drożdży w misce miksera stojącego. Wymieszać do połączenia, przykryć folią i odstawić na 8 do 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia dodaj resztę drożdży, mąkę chlebową, sól i melasę. Zagniataj hakiem do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinien być lepki, ale nie goopy lub lepki. Jeśli ciasto jest nadal bardzo lepkie, dodaj więcej mąki chlebowej, w razie potrzeby.
Dodać oliwę z oliwek i kminek i ugniatać, aż oba zostaną włączone i dobrze rozmieszczone.
Ciasto uformować w kulkę, skropić niewielką ilością oliwy i odstawić do miski. Przykryć folią i odstawić do podwojenia rozmiaru, około godziny.
Mąkę powierzchnię roboczą i umieść stojak piekarnik w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 177°.
Umieść arkusz pergamin na blasze do pieczenia lub posypać mąką kukurydzianą.
Ciasto rozwałkować i krótko zagnieść. Uformuj go w długi owalny kształt, uszczelnij szew na spodzie i umieść na przygotowanej blasze do pieczenia.
Ciasto posypać mąką ryżową (najlepiej) lub mąką pszenną. Przykryć ciasto folią i odstawić do podwojenia wielkości, około 40 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, odkryć go, pokroić kilka razy po przekątnej, i piec w temperaturze 177°, aż ładnie rumiane, około 35 minut.
Niech chleb ostygnie całkowicie na stojaku przed krojeniem.