Cannelloni z wędzonym kurczakiem
Cannelloni z wędzonym kurczakiem może być dobrym przepisem na poszerzenie pudełka z przepisami na danie główne. Z tego przepisu składa się 6 porcji zawierających 763 kalorie, 41 g białka i 47 g tłuszczu każda. Za 2,77 USD za porcję ten przepis pokrywa 29% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 15 godzin. Ten przepis z Foodnetwork wymaga mlecznego sera ricotta, mielonej gałki muszkatołowej, jajka i papryki. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 49%. Ten wynik jest solidny. Cannelloni z kurczakiem, Cannelloni z kurczakiem i brokułami oraz Cannelloni z kurczakiem i sosem z pieczonej czerwonej papryki są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Wyposażenie specjalne: 2 szklanki chipsów jabłoni namoczonych w wodzie na noc
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Dla kurczaka: Za pomocą nożyczek kuchennych usuń kręgosłup z kurczaka i odłóż do lodówki do innego użytku (np. Minestrone z wędzonym kurczakiem).
Kurczaka przekrój na pół, prosto przez mostek. Dzieląc kurczaka na dwie części, zapewnimy dokładniejsze wędzenie kurczaka.
Kawałki kurczaka posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką.
Umieść 1 głęboką aluminiową brytfannę nad płytą kuchenną. Wyłożyć folią aluminiową.
Dodaj namoczone zrębki do dużego kawałka folii, a następnie złóż boki, aby utworzyć torebkę. Zrób dziury w górnej części woreczka, ustaw go bezpośrednio nad palnikiem gazowym i włącz na maksimum. Pozostaw na 2–3 minuty, uważnie obserwując. Gdy zacznie dymić, za pomocą szczypiec przenieś torebkę na dno wyłożonej blachą do pieczenia. Ustaw drucianą podstawkę nad frytkami w wyłożonej blachą do pieczenia i umieść ją tak, aby zrębki znajdowały się bezpośrednio nad palnikiem i nadal dymiły.
Połóż kawałki kurczaka kością do dołu na ruszcie. Przykryj szczelnie folią aluminiową, aby zamknąć dym.
Włóż brytfannę do piekarnika i wędź, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 165 stopni F na termometrze z natychmiastowym odczytem, od 45 do 60 minut.
Wyjmij i ostudź. Pokrój wędzoną pierś z kurczaka na kawałki i odłóż 1 1/2 szklanki na cannelloni (resztę zachowaj do innego użytku). Zwiększ temperaturę piekarnika do 375 stopni F.
Podczas gdy kurczak się wędzi, przygotuj kremowy sos z pieczonej czerwonej papryki: w dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dusić cebulę, aż będzie przezroczysta, około 3 minut.
Dodaj czosnek i duś, aż zacznie pachnieć, około minuty. Wymieszaj paprykę i pomidory. Dusić przez 5 minut. Pracując w 2 filiżankach, zmiksuj sos na wysokich obrotach w blenderze, aż będzie gładki. Przelej sos z powrotem do garnka, zmniejsz ogień do małego i dodaj śmietanę.
Zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli robisz wcześniej, ostudź przed włożeniem do lodówki na maksymalnie tydzień.
Przygotowanie cannelloni: W średniej misce wymieszaj ricottę, serek śmietankowy, 1 szklankę parmezanu, jajko i gałkę muszkatołową drewnianą łyżką. Dodaj zarezerwowane kawałki kurczaka, szpinak, pomidory oraz trochę soli i pieprzu. Nadzienie przełóż łyżką do średniego rękawa cukierniczego z dużą otwartą końcówką.
Rozprowadź równomiernie 1/2 szklanki kremowego sosu z pieczonej czerwonej papryki na dnie naczynia do zapiekania o wymiarach 9 na 13 cali. Wyciśnij około 2 1/2 łyżki nadzienia do muszli cannelloni i umieść je w naczyniu do zapiekania. Polać pozostałym sosem cannelloni.
Posypać panko i pozostałym parmezanem. Przykryj i piecz, aż nadzienie będzie ugotowane, około 30 minut.
Piec bez przykrycia, aż wierzch będzie złocisty i bulgoczący, dodatkowe 5 do 7 minut.
Wyjąć i ostudzić na kratce.
Udekoruj parmezanem i podawaj.