Brązowy chleb sodowy z czterech prowincji
Brązowy chleb sodowy Four Provinces może być śniadaniem, którego szukasz. Ten przepis jest przeznaczony dla 16 osób i kosztuje 30 centów za porcję. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten wegetariański przepis na lakto ovo zawiera 172 kalorie , 5 g białka i 2 g tłuszczu na porcję. Ten przepis przygotowało 8 osób i zrobiłoby to jeszcze raz. To bardzo przystępny cenowo przepis dla miłośników europejskiej kuchni. Ten przepis z Allrecipes wymaga sody oczyszczonej, jajka, mąki i kremu z kamienia nazębnego. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut . Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 49% , to danie jest całkiem dobre. Irlandzki chleb sodowy z rodzynkami , irlandzki chleb sodowy autorstwa Mommie Cooks oraz chleb sodowy z płatków owsianych, moreli i orzechów włoskich są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Nasmaruj tłuszczem dwie blachy do pieczenia.
Wymieszaj jajko, maślankę i melasę w misce, aż zostaną równomiernie wymieszane; odłożyć na bok. Wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę uniwersalną, otręby, krem z kamienia nazębnego i sodę oczyszczoną w osobnej dużej misce i zrób wgłębienie pośrodku.
Wlać mieszaninę maślanki do zagłębienia i mieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Dodaj złote rodzynki, następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj 8 do 10 razy, zanim podzielisz ciasto na dwie okrągłe kulki.
Ułóż kulki na blasze do pieczenia i za pomocą ostrego noża wytnij w górnej części kulki ciasta nacięcie X o głębokości 1/2 cala.
Posmaruj roztopionym masłem.
Włóż bochenki do nagrzanego piekarnika i obniż temperaturę do 165 stopni C.
Piec przez 25 do 30 minut, aż uzyska złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika bochenki zawijamy w lekki bawełniany ręcznik na 10 minut.