Basic hollandaise
Podstawowy hollandaise zajmuje ok. 30 minut od początku do końca. Na 1,51 zł za porcję, ten przepis okładki 7% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, lacto ovo wegetariański, pierwotny i przyjazny dla fodmap przepis ma 436 kalorii, 3G białka, oraz 44g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 4. Jeśli masz ocet winny, żółtka jaj, łyżkę soku z cytryny i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Sprawdza się jako dość tani SOS. Ten przepis jest lubiany przez 566 smakoszy i kucharzy. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Ogólnie ten przepis zarabia raczej kiepski wynik spoonacular 26%. Podobne przepisy to Hollandaise, Szparagi Holenderskie, oraz SOS Hollandaise.
Instrukcje
Ocet zagotować razem z pieprzem i estragonem, zmniejszyć o połowę. Szczep i rezerwy (patrz sekrety sukcesu na przechowywanie, poniżej).
Zagotuj dużą patelnię z wodą, a następnie zmniejsz do gotowanego na wolnym ogniu. Używając dużej trzepaczki balonowej, ubijaj żółtka i 2 łyżeczki zredukowanego octu winnego w żaroodpornej misce, która idealnie pasuje do patelni.
Energicznie ubijaj, aż mieszanina utworzy pianę, ale upewnij się, że nie jest zbyt gorąca. Aby zapobiec przegrzaniu sosu, zdejmij go z ognia podczas trzepania, skrobając po bokach plastikową szpatułką. Celem jest uzyskanie złotej, przewiewnej pianki (zwanej sabayon), która tworzy wstążki po podniesieniu trzepaczki.
Ubijamy małą chochlę rozgrzanego masła, po trochu, a następnie odwracamy miskę na delikatnym ogniu, aby ugotować trochę więcej.
Ponownie zdjąć z ognia i ubić w innej chochli masła. Powtarzaj, aż wszystkie masło zostanie włączone i masz konsystencję tak grubą jak majonez. Na koniec wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz trochę ciepłej wody z patelni, jeśli mieszanina jest zbyt gęsta.