Bakłażan po parmeńsku
Bakłażan Parmigiana może być właśnie tym daniem głównym, którego szukasz. Za 1,79 USD za porcję ten przepis pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 411 kalorii , 26 g białka i 23 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 12 osób. Kilku osobom bardzo spodobało się to śródziemnomorskie danie. Jest ono dostarczane przez Taste of Home. Udaj się do sklepu i kup miód, bułkę tartą, pomidory w puszce i kilka innych rzeczy, aby przygotować je dzisiaj. 17 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 1 godziny i 50 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, przepis ten otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 61% , co jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak (Lżejsza) Klasyczna Bakłażan Parmigiana , Awokado Kurczak Parmigiana i Pollan alla Parmigiana: Kurczak Parmezan .
Instrukcje
Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą.
Odstawić na 30 minut. W międzyczasie na dużej patelni podsmażyć cebulę, bazylię, liście laurowe, oregano i tymianek na oleju, aż cebula zmięknie.
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, miód i pieprz cytrynowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dodaj czosnek; gotuj jeszcze 10 minut. Wyrzuć liście laurowe.
Opłucz plastry bakłażana; osusz je papierowymi ręcznikami. W płytkiej misce wymieszaj jajka i pieprz; w innej płytkiej misce umieść bułkę tartą. Zanurz bakłażana w jajkach, a następnie obtocz w bułce tartej.
Na dużej patelni smaż połowę bakłażana w 2 łyżkach masła przez 3 minuty z każdej strony lub do lekkiego zrumienienia. Powtórz z pozostałym bakłażanem i masłem.
W każdej z dwóch natłuszczonych form do pieczenia o wymiarach 11 cali x 7 cali ułóż połowę bakłażana, sosu pomidorowego i sera mozzarella. Powtórz warstwy.
Piec bez przykrycia w temperaturze 375 stopni przez 35 minut lub do momentu, aż termometr wskaże 16 stopni.