Łosoś w sosie śmietanowym cytrynowym
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne,więc spróbuj łososia z sosem cytrynowym. Ten przepis służy 4. Na $4.2 za porcję, ten przepis okładki 27% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 413 kalorii, 35g białka, oraz 29g tłuszczu. 376 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 20 minut. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Mieszanka filetów z łososia, rosół z kurczaka, ciężka śmietana i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 0%, co jest improwizowalne. Spróbuj Cannelloni z łososia w sosie cytrynowym, Łosoś wędzony i Farfalle w sosie cytrynowym, oraz Łosoś pistacjowy z sosem śmietanowym cytrynowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wlać sok z cytryny, bulion i śmietanę do małego garnka i doprowadzić do duszenia. Natychmiast obniżyć ogień do niskiego, przykryć garnek i gotować delikatnie przez 10 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku. W ostatniej chwili lub dwóch, odkryć garnek i zwiększyć ciepło do Wysokiej, aby zmniejszyć SOS trochę.
Przygotuj łososia: podczas gotowania sosu, opłucz łososia w zimnej wodzie i sprawdź, czy nie ma łusek (jeśli są skórowane). Użyj szczypiec do nosa igły, aby usunąć wszelkie kości Szpilki. Osusz rybę papierowymi ręcznikami.
Dodać olej do patelni sauté wystarczająco duży, aby zmieścić filety w jednej warstwie.
Podgrzać patelnię na wysokiej i niech patelnia nagrzewa się przez 90 sekund.
Możesz położyć filety na patelni skórą w dół lub skórą w górę. Jeśli położysz filety na skórze-bokiem w dół, pomoże to chrupiącą skórę, która jest świetna do jedzenia (spróbuj, jeśli nie, smakuje jak boczek z łososia!).
Jeśli najpierw położysz filety na skórze, filety będą łatwiejsze do odwrócenia bez rozpadania się, ponieważ surowa skóra pomaga utrzymać filet razem. Twój wybór.
Połóż filety na gorącej patelni i obniż ciepło do średniego.
Niech filety skwierczą równomiernie przez 3-5 minut, w zależności od grubości ryby. Filet o grubości 1 cala zajmie około 5 minut.
Metalową szpatułką delikatnie obróć filety. Gotować przez kolejne 1-5 minut, w zależności od tego, jak dobrze zrobione lubisz ryby.
Lubimy łososia trochę rzadkiego w środku, więc gotujemy drugą stronę 1-calowego fileta około 3 minut.
Łososia polać sosem cytrynowym:
Filety z łososia układamy na talerzach, polewamy je sosem śmietanowym z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Jeśli masz crisped się skórę, podawać filety skórki do góry, aby pozostać chrupiące. W przeciwnym razie podawać filety od strony skóry w dół.
Polecane wino: Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
Łosoś świetnie komponuje się z Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Aby zdecydować się na biały lub czerwony, należy wziąć pod uwagę przyprawy i sosy. Chardonnay jest świetnym przyjacielem maślanych, kremowych potraw, a sauvignon blanc może uzupełniać Dania ziołowe lub cytrusowe. Lekka czerwień o niskiej zawartości taniny, taka jak pinot noir, świetnie komponuje się z pieczonym lub grillowanym łososiem. GEN5 Chardonnay z 4.3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 9 dolarów za butelkę.
![GEN5 Chardonnay]()
GEN5 Chardonnay
Bardzo przyjazny Chardonnay, z soczystymi tropikalnymi owocami, nutą kremowości i długim, jasnym wykończeniem. Przez pięć pokoleń nasza rodzina mieszkała i pracowała na naszej ziemi w Lodi w Kalifornii, zawsze starając się pozostawić ziemię w lepszym stanie na następne latapokolenia.