Chleb sezamowy
Chleb sezamowo-pszeniczny wymaga około 50 minut od początku do końca. Jedna porcja tego dania zawiera około 5 g białka , 7 g tłuszczu i łącznie 168 kalorii . Ten przepis jest przeznaczony dla 32 osób i kosztuje 50 centów za porcję. Sprawdza się jako chleb w bardzo rozsądnej cenie. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i kup dodatkowe nasiona sezamu, miód, ciepłe mleko i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Jest on dostarczany przez Taste of Home. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 42% . Podobne przepisy to Chleb pełnoziarnisty , Chleb pełnoziarnisty z melasą i Po prostu niesamowity chleb pszenny z cynamonem .
Instrukcje
W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie.
Dodaj mleko, miód, smalec, sól, jajko, nasiona sezamu, mąkę pełnoziarnistą i 1-1/2 szklanki mąki uniwersalnej. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Wymieszaj z pozostałą mąką uniwersalną, aby uzyskać sztywne ciasto.
Przenieś na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 6–8 minut.
Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby nasmarować wierzch. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 1 godziny.
Zagnieść ciasto. Przełożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię; podzielić na pół. Uformować bochenki.
Umieścić w dwóch natłuszczonych foremkach do pieczenia chleba o wymiarach 9 x 5 cali.
Posmaruj masłem; posyp sezamem, jeśli chcesz. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, około 45 minut.
Piec w temperaturze 350° przez 35–40 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Wyjmij z patelni i odstaw do ostygnięcia na kratkę.