Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache

Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache może być tylko deserem, którego szukasz. Na 1,93 zł za porcję, ten przepis okładki 15% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 1031 kalorii, 13g białka, oraz 54g tłuszczu każdy. Urodziny będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 30 minut. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz półsłodką czekoladę, sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 30%. Ten wynik nie jest tak wybitny. Spróbuj Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache, Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache, oraz Żółty tort z polewą czekoladową: Ultimate Birthday Classic dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść stojak na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 177°. masło i mąka dwie 8-calowe okrągłe patelnie do ciast.
Za pomocą miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do łopatek (lub miksera ręcznego), masło i granulowany cukier śmietankować na średniej prędkości przez 3 do 4 minut lub do lekkiego i puszystego. (Ten krok zajmie 8 do 10 minut, jeśli używasz ręcznego miksera.) Zatrzymaj mikser kilka razy i użyj gumowej szpatułki, aby zeskrobać boki i dno miski oraz wiosło, aby uwolnić przylegające masło lub cukier.
W małej misce, ubij razem jajka, żółtka i wanilię, aż się połączą. Na małej prędkości, powoli wlać mieszaninę jaj do mieszaniny masła i wymieszać tylko do włączenia. Zeskrobać miskę i ponownie wiosłować, a następnie bić na średniej prędkości przez 20 do 30 sekund, lub aż mieszanina jest jednorodna.
W średniej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Na najniższej prędkości, dodać około jednej trzeciej mieszaniny mąki do mieszaniny jaj i masła i mieszać tylko do ledwo połączone. Natychmiast wlać około połowy maślanki i nadal mieszać z najniższą prędkością, aż maślanka zostanie prawie całkowicie włączona. Zatrzymać mikser i zeskrobać boki i dno miski dobrze. Ponownie na najniższej prędkości, dodać około połowy pozostałej mieszaniny mąki i wymieszać tylko do ledwo połączone.
Dodać resztę maślanki i wymieszać tylko do połączenia. Uważaj, aby nie przesadzić.
W tym momencie najlepiej jest zakończyć mieszanie ręcznie.
Wyjmij miskę ze stojaka miksera i za pomocą gumowej szpatułki złóż pozostałą mieszankę mąki, aż ciasto stanie się jednorodne. Jak złożyć, należy uwzględnić wszelkie ciasto przylegające do boków i dolnej części miski. Ciasto podzielić równomiernie pomiędzy przygotowane Patelnie.
Piec przez 40 do 50 minut, lub do momentu, gdy wierzchołki będą złocisto-brązowe, a ciastka odrosną po naciśnięciu na środku opuszkiem palca.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w patelniach na stojakach z drutu. (Schłodzone ciasta można szczelnie zapakować w folię i przechowywać w zamrażarce do 1 tygodnia. Odwilż w temperaturze pokojowej, nadal owinięty szczelnie w folię.)
Podczas gdy warstwy ciasta są chłodzenia, zrobić lukier. Aby zrobić ganache, umieść czekoladę w średniej żaroodpornej misce. W małym rondlu sparzyć śmietanę na średnim ogniu (bąbelki zaczynają tworzyć się wokół krawędzi patelni, ale krem się nie gotuje).
Wlać gorącą śmietanę na czekoladę i odstawić na około 1 minutę, następnie powoli ubijać czekoladę i śmietanę, aż czekolada całkowicie się rozpuści i mieszanina będzie gładka.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin lub do całkowitego ostygnięcia. (Lub, przechowywać w lodówce ganache do ostygnięcia, o 30 minut, ubijanie co 10 minut.)
Zamontuj mikser stojący za pomocą uchwytu łopatkowego (lub użyj miksera ręcznego) i ubijaj masło na średniej-niskiej prędkości przez 10 do 15 sekund lub aż będzie gładkie.
Dodaj cukier cukierniczy, sól i waniliowy i kontynuuj bicie na średniej prędkości przez około 2 minuty lub aż mieszanina będzie puszysta i gładka. Zatrzymaj mikser kilka razy i użyj gumowej szpatułki, aby zeskrobać miskę i wiosło, aby uwolnić przylegające masło lub cukier. Na średniej prędkości dodaj schłodzony ganasz i ubijaj przez około 2 minuty lub aż do całkowitego połączenia. Stop, aby zeskrobać boki i dno miski. Obróć prędkość miksera na średnio-wysoką i ubijaj przez około 1 minutę lub aż lukier rozjaśni kolor i zgęstnieje. Powinieneś mieć około 4 filiżanek. (Użyj lukier dzień można zrobić, lub przykryć i przechowywać w lodówce do 1 dnia, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej i wiosła ponownie na kilka minut, aż gładkie przed użyciem.)
Wyjmij schłodzone ciasta z patelni. (Upewnij się, że są całkowicie fajne. Jeśli są nawet najmniejsze trochę ciepłe, lukier stopi się i będziesz miał bałagan.) Za pomocą długiego, ząbkowanego noża, przyciąć wierzch każdego ciasta, aby go wyrównać (warstwy będą nieco zaokrąglone w piekarniku; przycięte resztki robią świetne przekąski).
Umieść 1 warstwę ciasta na talerzu ciasta lub cokole ciasta (jeśli masz obrotowy stojak na ciasto, użyj go). Łyżka około 1 szklanki lukru na wierzchu i użyć przesuniętej szpatułki, aby równomiernie rozprowadzić ją na krawędziach.
Ostrożnie umieść drugą warstwę ciasta, od góry do dołu (tak, aby równe, ostre krawędzie znajdowały się na wierzchu gotowego ciasta), na wierzchu. Łyżka około 1 szklanki lukru na wierzchu i rozprowadzić go na górze iw dół po bokach ciasta, wygładzając lukier, jak można i pokrycie całego ciasta cienką warstwą. Jest to okruchy, które zapobiegają migracji luźnych okruchów na powierzchnię gotowego ciasta. Łyżka czubaty kubek lukier na wierzchu ciasta, i rozprowadzić go równomiernie na górze iw dół po bokach. Jest to warstwa wykończeniowa lukru. W razie potrzeby łyżkę pozostałego lukru do torebki z ciastem wyposażonej w małą okrągłą lub gwiazdkową końcówkę i wyłożyć ozdobną linię wzdłuż górnej i/lub dolnej krawędzi ciasta. Ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2 dni.