Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala)

Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala)
Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala) to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis z 55 porcjami. Na 35 centów za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 146 kalorii, 4G białka, oraz 14g tłuszczu. 59 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Udaj się do sklepu i odbierz marchew, sól dorsza, puszki g pomidorów śliwkowych i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. To będzie hit w Twoim Jesień wydarzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 61 godzin i 9 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 37%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Dorsz solony z pomidorami i kaparami (Baccalà alla Vesuviana), Gulasz Z Dorsza Solnego (Bacalhau, Bacalao, Morue, Baccalà) , oraz Baccalà Mantecato: słona pasta z bitą solą dorsza dla podobnych receptur.

Instrukcje

1
Czy wiesz, że dorsz był bardzo cenionym, cennym towarem handlowym? Wojny i bitwy wygrywano na solnym dorszu, ponieważ, oczywiście, w dawnych czasach statki pływały tygodniami lub miesiącami, a marynarze mieli bardzo niezdrową dietę. Posiadanie soli dorszowej na pokładzie jako źródła białka zapewniało im płynność, a to oznaczało, że mogli wyskoczyć z łodzi z wystarczającą ilością energii do walki, gdy było to potrzebne! Wszystkie rodzaje kultur zaczęły soli ryb przypuszczam, że kraje iberyjskie i skandynawskie są szczególnie znane do dziś. I z pewnością Włosi są bardziej niż skłonni do ich sprawiedliwego udziału w tym. Setki lat temu jedynym sposobem na wprowadzenie ryb do centrum Włoch byłoby użycie konserw rybnych, takich jak solony dorsz. To może wydawać się oczywiste, ale dlatego Kuchnia toskańska opiera się głównie na mięsie i fasoli. W dawnych czasach tylko wspólne przepisy rybne wykorzystywały albo konserwowane lub świeże ryby jeziora.O ile nie mieszkasz w kraju, w którym jest on rozpowszechniony, jak Portugalia czy Hiszpania, solonego dorsza można kupić tylko w dobrych delikatesach. Spróbuj znaleźć prawdziwą maturę, ale jeśli nie możesz jej znaleźć, po prostu kup świeżą rybę, którą można posolić przez noc. Ponieważ solony dorsz jest konserwowany z dużą ilością soli, unikaj przyprawiania tej zupy lub rób to od razu na samym końcu.Jeśli używasz świeżego dorsza, plamiaka lub żabnicy, zapakuj go na noc w kilka garści soli morskiej i spłucz przed użyciem. W przypadku użycia dorsza soli, filety moczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, zmieniając w tym okresie wodę kilka razy. W ten sposób ryba nawodni się, a sól zostanie usunięta przed gotowaniem. Jeśli ryba ma więcej niż 2 cm grubości, może potrzebować do 36 godzin moczenia.Posiekać cebulę, marchew, seler, czosnek i łodygi pietruszki.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Małe Cukinie Pokrojone Na Kawałki O Grubości 1/4 Cala4 Małe Cukinie Pokrojone Na Kawałki O Grubości 1/4 Cala
ŻabnicaŻabnica
Połowa Rozmiaru 41 Wstępnie Obgotowana I KrewetkiPołowa Rozmiaru 41 Wstępnie Obgotowana I Krewetki
Pokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez SkórekPokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez Skórek
Słonina WieprzowaSłonina Wieprzowa
PlamiakPlamiak
1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego
średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)
1 łyżeczka Ostrej Papryki, Jeśli To Możliwe Wędzonej1 łyżeczka Ostrej Papryki, Jeśli To Możliwe Wędzonej
Świeże Tortille Mączne Do SerwowaniaŚwieże Tortille Mączne Do Serwowania
świeżo Starty Parmezan, Plus Skórka (opcjonalnie)świeżo Starty Parmezan, Plus Skórka (opcjonalnie)
Cukierki O Smaku Ośmiornicy BriteCukierki O Smaku Ośmiornicy Brite
2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
(dostosuj Według Własnego Gustu)(dostosuj Według Własnego Gustu)
2
W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekane warzywa, łodygi pietruszki i suszone chili. Pocić się bardzo powoli z uchyloną pokrywą przez 15 do 20 minut, aż będzie miękka, ale nie brązowa.
Składniki, których będziesz potrzebować
Suszona Papryka ChiliSuszona Papryka Chili
1 Cały Pieczony Kurczak Kupiony W Sklepie (około 2 Funtów)1 Cały Pieczony Kurczak Kupiony W Sklepie (około 2 Funtów)
3 łyżki świeżo Startego Parmezanu, Plus Skórka (opcjonalnie)3 łyżki świeżo Startego Parmezanu, Plus Skórka (opcjonalnie)
1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
20 świeżych Truskawek Bez Szypułek20 świeżych Truskawek Bez Szypułek
3
Dodać pomidory i dusić przez 10 minut, następnie dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.Większe kawałki pomidora rozbić drewnianą łyżką i wrzucić solone filety z dorsza do gorącej zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, dopóki ryba nie usmażyła się i nie roztrzepała, gdy została popękana widelcem. Wybierz jakieś kawałki skóry. Delikatnie złóż płatki ryby przez zupę, doprawij do smaku pieprzem, solą (w razie potrzeby) i odrobiną soku z cytryny. Natkę pietruszki i liście selera posiekać i rozsypać na zupie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Podroby I Kość Szyjna Z IndykaPodroby I Kość Szyjna Z Indyka
Półtorebka W Rozmiarze 41, Wstępnie Ugotowane I Obrane KrewetkiPółtorebka W Rozmiarze 41, Wstępnie Ugotowane I Obrane Krewetki
Krewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, OczyszczoneKrewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, Oczyszczone
2 żółte Cebule, Obrane I Posiekane2 żółte Cebule, Obrane I Posiekane
1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego
1 łopatka Wieprzowa Bez Kości, Z Głębokim Nacięciem Tłuszczu (około 5 Funtów)1 łopatka Wieprzowa Bez Kości, Z Głębokim Nacięciem Tłuszczu (około 5 Funtów)
Cukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do PodaniaCukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do Podania
Cukierki O Smaku Ośmiornicy BriteCukierki O Smaku Ośmiornicy Brite
Pokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez SkórekPokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez Skórek
(dostosuj Według Własnego Gustu)(dostosuj Według Własnego Gustu)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Uncje Serka śmietankowego, Temperatura Pokojowa (okUncje Serka śmietankowego, Temperatura Pokojowa (ok
4
Mżawka z dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.Tip
Składniki, których będziesz potrzebować
1 C. Białego Cukru1 C. Białego Cukru

Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir

Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir są doskonałym wyborem na dorsza. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Możesz spróbować Skyfall Pinot Gris. Recenzenci bardzo to lubią z 4.8 z 5 gwiazdek i cena około 13 dolarów za butelkę.
Skyfall Pinot Gris
Skyfall Pinot Gris
Blada słoma w Kolorze z nutami mango, kwiatu cytrusów i banana w nosie. Na podniebieniu mieszanka owoców tropikalnych rozwija się w smakach mandarynki, mango, grejpfruta i banana. Te tropikalne nuty są kontynuowane przez długi i utrzymujący się finisz.
TrudnośćEkspert
Gotowe W61 hrs, 9 m.
Porcje55
Ocena Zdrowia4
Magazyn