Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala)
Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala) to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis z 55 porcjami. Na 35 centów za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 146 kalorii, 4G białka, oraz 14g tłuszczu. 59 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Udaj się do sklepu i odbierz marchew, sól dorsza, puszki g pomidorów śliwkowych i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. To będzie hit w Twoim Jesień wydarzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 61 godzin i 9 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 37%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Dorsz solony z pomidorami i kaparami (Baccalà alla Vesuviana), Gulasz Z Dorsza Solnego (Bacalhau, Bacalao, Morue, Baccalà) , oraz Baccalà Mantecato: słona pasta z bitą solą dorsza dla podobnych receptur.
Instrukcje
Czy wiesz, że dorsz był bardzo cenionym, cennym towarem handlowym? Wojny i bitwy wygrywano na solnym dorszu, ponieważ, oczywiście, w dawnych czasach statki pływały tygodniami lub miesiącami, a marynarze mieli bardzo niezdrową dietę. Posiadanie soli dorszowej na pokładzie jako źródła białka zapewniało im płynność, a to oznaczało, że mogli wyskoczyć z łodzi z wystarczającą ilością energii do walki, gdy było to potrzebne! Wszystkie rodzaje kultur zaczęły soli ryb przypuszczam, że kraje iberyjskie i skandynawskie są szczególnie znane do dziś. I z pewnością Włosi są bardziej niż skłonni do ich sprawiedliwego udziału w tym. Setki lat temu jedynym sposobem na wprowadzenie ryb do centrum Włoch byłoby użycie konserw rybnych, takich jak solony dorsz. To może wydawać się oczywiste, ale dlatego Kuchnia toskańska opiera się głównie na mięsie i fasoli. W dawnych czasach tylko wspólne przepisy rybne wykorzystywały albo konserwowane lub świeże ryby jeziora.O ile nie mieszkasz w kraju, w którym jest on rozpowszechniony, jak Portugalia czy Hiszpania, solonego dorsza można kupić tylko w dobrych delikatesach. Spróbuj znaleźć prawdziwą maturę, ale jeśli nie możesz jej znaleźć, po prostu kup świeżą rybę, którą można posolić przez noc. Ponieważ solony dorsz jest konserwowany z dużą ilością soli, unikaj przyprawiania tej zupy lub rób to od razu na samym końcu.Jeśli używasz świeżego dorsza, plamiaka lub żabnicy, zapakuj go na noc w kilka garści soli morskiej i spłucz przed użyciem. W przypadku użycia dorsza soli, filety moczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, zmieniając w tym okresie wodę kilka razy. W ten sposób ryba nawodni się, a sól zostanie usunięta przed gotowaniem. Jeśli ryba ma więcej niż 2 cm grubości, może potrzebować do 36 godzin moczenia.Posiekać cebulę, marchew, seler, czosnek i łodygi pietruszki.
W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekane warzywa, łodygi pietruszki i suszone chili. Pocić się bardzo powoli z uchyloną pokrywą przez 15 do 20 minut, aż będzie miękka, ale nie brązowa.
Dodać pomidory i dusić przez 10 minut, następnie dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.Większe kawałki pomidora rozbić drewnianą łyżką i wrzucić solone filety z dorsza do gorącej zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, dopóki ryba nie usmażyła się i nie roztrzepała, gdy została popękana widelcem. Wybierz jakieś kawałki skóry. Delikatnie złóż płatki ryby przez zupę, doprawij do smaku pieprzem, solą (w razie potrzeby) i odrobiną soku z cytryny. Natkę pietruszki i liście selera posiekać i rozsypać na zupie.
Mżawka z dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.Tip
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir są doskonałym wyborem na dorsza. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Możesz spróbować Skyfall Pinot Gris. Recenzenci bardzo to lubią z 4.8 z 5 gwiazdek i cena około 13 dolarów za butelkę.
![Skyfall Pinot Gris]()
Skyfall Pinot Gris
Blada słoma w Kolorze z nutami mango, kwiatu cytrusów i banana w nosie. Na podniebieniu mieszanka owoców tropikalnych rozwija się w smakach mandarynki, mango, grejpfruta i banana. Te tropikalne nuty są kontynuowane przez długi i utrzymujący się finisz.