Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala)

Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala)
Zupa z dorsza solnego (zuppa Di Baccala) to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis z 55 porcjami. Na 35 centów za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 146 kalorii, 4G białka, oraz 14g tłuszczu. 59 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Udaj się do sklepu i odbierz marchew, sól dorsza, puszki g pomidorów śliwkowych i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. To będzie hit w Twoim Jesień wydarzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 61 godzin i 9 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 37%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Dorsz solony z pomidorami i kaparami (Baccalà alla Vesuviana), Gulasz Z Dorsza Solnego (Bacalhau, Bacalao, Morue, Baccalà) , oraz Baccalà Mantecato: słona pasta z bitą solą dorsza dla podobnych receptur.

Instrukcje

1
Czy wiesz, że dorsz był bardzo cenionym, cennym towarem handlowym? Wojny i bitwy wygrywano na solnym dorszu, ponieważ, oczywiście, w dawnych czasach statki pływały tygodniami lub miesiącami, a marynarze mieli bardzo niezdrową dietę. Posiadanie soli dorszowej na pokładzie jako źródła białka zapewniało im płynność, a to oznaczało, że mogli wyskoczyć z łodzi z wystarczającą ilością energii do walki, gdy było to potrzebne! Wszystkie rodzaje kultur zaczęły soli ryb przypuszczam, że kraje iberyjskie i skandynawskie są szczególnie znane do dziś. I z pewnością Włosi są bardziej niż skłonni do ich sprawiedliwego udziału w tym. Setki lat temu jedynym sposobem na wprowadzenie ryb do centrum Włoch byłoby użycie konserw rybnych, takich jak solony dorsz. To może wydawać się oczywiste, ale dlatego Kuchnia toskańska opiera się głównie na mięsie i fasoli. W dawnych czasach tylko wspólne przepisy rybne wykorzystywały albo konserwowane lub świeże ryby jeziora.O ile nie mieszkasz w kraju, w którym jest on rozpowszechniony, jak Portugalia czy Hiszpania, solonego dorsza można kupić tylko w dobrych delikatesach. Spróbuj znaleźć prawdziwą maturę, ale jeśli nie możesz jej znaleźć, po prostu kup świeżą rybę, którą można posolić przez noc. Ponieważ solony dorsz jest konserwowany z dużą ilością soli, unikaj przyprawiania tej zupy lub rób to od razu na samym końcu.Jeśli używasz świeżego dorsza, plamiaka lub żabnicy, zapakuj go na noc w kilka garści soli morskiej i spłucz przed użyciem. W przypadku użycia dorsza soli, filety moczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, zmieniając w tym okresie wodę kilka razy. W ten sposób ryba nawodni się, a sól zostanie usunięta przed gotowaniem. Jeśli ryba ma więcej niż 2 cm grubości, może potrzebować do 36 godzin moczenia.Posiekać cebulę, marchew, seler, czosnek i łodygi pietruszki.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Małe Cukinie Pokrojone Na Kawałki O Grubości 1/4 Cala4 Małe Cukinie Pokrojone Na Kawałki O Grubości 1/4 Cala
ŻabnicaŻabnica
Połowa Rozmiaru 41 Wstępnie Obgotowana I KrewetkiPołowa Rozmiaru 41 Wstępnie Obgotowana I Krewetki
5 Cukierków Waflowych Necco, Podzielonych5 Cukierków Waflowych Necco, Podzielonych
Cotes Du Rhone Lub Inne Wytrawne Czerwone WinoCotes Du Rhone Lub Inne Wytrawne Czerwone Wino
PlamiakPlamiak
1 Funt świeżego Mafaldi, Jeśli To Możliwe1 Funt świeżego Mafaldi, Jeśli To Możliwe
średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)
Posiekane Krążki Papryczki Bananowej Lub Posiekane Ostre Papryczki Dowolnego RodzajuPosiekane Krążki Papryczki Bananowej Lub Posiekane Ostre Papryczki Dowolnego Rodzaju
3 Szklanki Wiórków Dębowych Lub Orzechowych Lub 6 Dużych Kawałków Namoczonych W Zimnej Wodzie Przez Co Najmniej 1 Godzinę I Maksymalnie 4 Godziny3 Szklanki Wiórków Dębowych Lub Orzechowych Lub 6 Dużych Kawałków Namoczonych W Zimnej Wodzie Przez Co Najmniej 1 Godzinę I Maksymalnie 4 Godziny
1 Pasek Skórki Z Cytryny1 Pasek Skórki Z Cytryny
Cukierki O Smaku Ośmiornicy BriteCukierki O Smaku Ośmiornicy Brite
2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
5 Szklanek Posiekanych Resztek Gotowanych Warzyw (np. Brokułów, Marchewek I Kalafiora)5 Szklanek Posiekanych Resztek Gotowanych Warzyw (np. Brokułów, Marchewek I Kalafiora)
2
W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekane warzywa, łodygi pietruszki i suszone chili. Pocić się bardzo powoli z uchyloną pokrywą przez 15 do 20 minut, aż będzie miękka, ale nie brązowa.
Składniki, których będziesz potrzebować
Suszona Papryka ChiliSuszona Papryka Chili
1 Cały Pieczony Kurczak Kupiony W Sklepie (około 2 Funtów)1 Cały Pieczony Kurczak Kupiony W Sklepie (około 2 Funtów)
1 Butelka (750 Ml) Wina Cotes Du Rhone Lub Innego Wytrawnego Czerwonego Wina1 Butelka (750 Ml) Wina Cotes Du Rhone Lub Innego Wytrawnego Czerwonego Wina
1 Funt świeżego Mafaldi, Jeśli To Możliwe1 Funt świeżego Mafaldi, Jeśli To Możliwe
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Opcjonalnie Posiekane, Glazurowane Orzechy PekanOpcjonalnie Posiekane, Glazurowane Orzechy Pekan
3
Dodać pomidory i dusić przez 10 minut, następnie dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.Większe kawałki pomidora rozbić drewnianą łyżką i wrzucić solone filety z dorsza do gorącej zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, dopóki ryba nie usmażyła się i nie roztrzepała, gdy została popękana widelcem. Wybierz jakieś kawałki skóry. Delikatnie złóż płatki ryby przez zupę, doprawij do smaku pieprzem, solą (w razie potrzeby) i odrobiną soku z cytryny. Natkę pietruszki i liście selera posiekać i rozsypać na zupie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Grejpfrut Czerwony, Bez Pestek, Pokrojony Na PółGrejpfrut Czerwony, Bez Pestek, Pokrojony Na Pół
Półtorebka W Rozmiarze 41, Wstępnie Ugotowane I Obrane KrewetkiPółtorebka W Rozmiarze 41, Wstępnie Ugotowane I Obrane Krewetki
Do Smarowania WkładkiDo Smarowania Wkładki
Cukinia Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/4 CalaCukinia Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/4 Cala
1 Funt świeżego Mafaldi, Jeśli To Możliwe1 Funt świeżego Mafaldi, Jeśli To Możliwe
1 Tubka Gotowego Ciasta Na Pizzę Kupionego W Sklepie1 Tubka Gotowego Ciasta Na Pizzę Kupionego W Sklepie
1 Duża Paczka Szpinaku Wiejskiego, Umytego I Osuszonego1 Duża Paczka Szpinaku Wiejskiego, Umytego I Osuszonego
Cukierki O Smaku Ośmiornicy BriteCukierki O Smaku Ośmiornicy Brite
5 Cukierków Waflowych Necco, Podzielonych5 Cukierków Waflowych Necco, Podzielonych
5 Szklanek Posiekanych Resztek Gotowanych Warzyw (np. Brokułów, Marchewek I Kalafiora)5 Szklanek Posiekanych Resztek Gotowanych Warzyw (np. Brokułów, Marchewek I Kalafiora)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Uncje Serka śmietankowego, Temperatura Pokojowa (okUncje Serka śmietankowego, Temperatura Pokojowa (ok
4
Mżawka z dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.Tip
Składniki, których będziesz potrzebować
Duża Garść Natki Pietruszki Pokrojonej W Cienkie PlasterkiDuża Garść Natki Pietruszki Pokrojonej W Cienkie Plasterki

Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir

Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir są doskonałym wyborem na dorsza. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Możesz spróbować Skyfall Pinot Gris. Recenzenci bardzo to lubią z 4.8 z 5 gwiazdek i cena około 13 dolarów za butelkę.
Skyfall Pinot Gris
Skyfall Pinot Gris
Blada słoma w Kolorze z nutami mango, kwiatu cytrusów i banana w nosie. Na podniebieniu mieszanka owoców tropikalnych rozwija się w smakach mandarynki, mango, grejpfruta i banana. Te tropikalne nuty są kontynuowane przez długi i utrzymujący się finisz.
TrudnośćEkspert
Gotowe W61 hrs, 9 m.
Porcje55
Ocena Zdrowia4
Magazyn