Zapiekany Tuńczyk Z Sosem Cytrusowym, Pomidorowym I Oliwkowym
Zapiekany Tuńczyk z sosem cytrusowym, pomidorowym i oliwkowym to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny danie główne. Ten przepis służy 4 i kosztuje $7.37 za porcję. Jedna porcja zawiera 492 kalorie, 42g białka, oraz 29g tłuszczu. Jeśli masz steki z tuńczyka, czosnek, pomidory śliwkowe i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 89%. Ten wynik jest niesamowity. Spróbuj Zapiekany Tuńczyk Z Sosem Cytrusowym, Miecznik zapiekany w sosie pomidorowo-oliwkowym, oraz Steki z tuńczyka zapiekane w sosie pomidorowo-szpinakowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Każdy pomidor pokroić na cztery kliny, wyciąć rdzenie i usunąć nasiona i miąższ. Pomidory pokroić wzdłuż w paski 1/4 cala. W durszlaku, wrzucić je z 1/4 łyżeczki. sól i pozostawić do odsączenia przez 15 minut. W międzyczasie drobno zetrzeć skórkę z cytryny.
Włożyć skórkę do średniej miski. Pracując nad miseczką, podziel cytrynę i pomarańcze. W młynku do przypraw lub moździerzu i tłucz (lub młotkiem do mięsa; umieść przyprawy w torebce z zamkiem błyskawicznym), grubo zmiel kolendrę i ziarna pieprzu. Naciśnij przyprawy po obu stronach steków z tuńczyka. Delikatnie podgrzać 3 Tbs. oleju w 12-calowej patelni na średnim ogniu.
Dodaj anchois i rozgnieść je do oleju z tyłu łyżką, aż prawie rozpuszcza. Włączyć ogień do niskiej, dodać czosnek, i gotować, aż zmięknie, ale nie rumiane, 3 do 4 protokół.
Dodać odsączone paski pomidorów, segmenty pomarańczy i cytryny (ze skórką i sokiem), a oliwki na patelnię. Wrzucić bardzo delikatnie, aby ogrzać, uważając, aby nie rozbić segmentów cytrusowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do miski i ogrzać. Wytrzeć patelnię, ustawić go na średnim ogniu, i wlać pozostałe 2 Tbs. olej. Obficie posolić steki z tuńczyka po obu stronach. Pracując partiami, jeśli to konieczne, podsmaż steki, naciskając na nie podczas gotowania, aby pomóc w rozwoju skorupy, aż do złotego brązu, 2 do 3 minut. Flip tuńczyka i nadal gotować, aż złoty kolor, Inny 2 do 3 protokół średnio rzadkie do średnich.
Przenieś tuńczyka na talerze obiadowe i podawaj z ciepłym sosem cytrusowym.
42, Tłuszcz Jednonienasycony
Oceń ten przepis i zobacz opinie
17, Tłuszcz Wielonienasycony
Polecane wino: Merlot, Pinot Noir, Wino Różane
Tuńczyk świetnie komponuje się z Merlotem, Pinot Noir i winem różowym. Chociaż ryby są często łączone z białym winem, "mięsniejsze" ryby, takie jak tuńczyk, mogą absolutnie pasować do czerwonego wina. Różowe będzie również ładnie sparować, szczególnie jeśli twój tunan jest przygotowany ze składników lepiej pasujących do białego wina. Jedno wino, którego możesz spróbować to Robert Mondavi Napa Merlot. Ma 4 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 30 dolarów.
![Robert Mondavi Napa Merlot]()
Robert Mondavi Napa Merlot
Wielowymiarowe smaki wina pochodzą z winogron uprawianych w wyraźnie różnych terroirs Napa Valley, w tym dzielnic Carneros, Stags Leap i Oakville. Tradycyjne techniki, w tym rodzime drożdże, Rozszerzona maceracja, starzenie w beczkach z francuskiego dębu i butelkowanie bez filtracji, zwiększyły złożoność wina. To wino jest pyszne z wieloma przystawkami i serami. Jednym z naszych ulubionych dań jest pieczony indyk z farszem z grzybów i orzechów włoskich. Pieczona noga jagnięca, natarta pachnącymi ziołami i przyprawami, czy grillowany schab doskonale komponuje się z soczystymi smakami wina.