Zapiekanka ziemniaczana
Nigdy nie można mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną. Jedna porcja zawiera 481 kalorii , 11 g białka i 31 g tłuszczu . Ten przepis jest przeznaczony dla 6 osób i kosztuje 99 centów za porcję. Ten przepis z Allrecipes wymaga kawałków boczku, soli, smażonej cebuli i szczypiorku. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 1 godziny i 10 minut . Można się nim delektować o każdej porze, ale jest szczególnie dobry na Święto Dziękczynienia . Ten przepis podoba się 171 smakoszom i kucharzom. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 59% , co jest solidne. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis spodobały się także: Pierogi z puree ziemniaczanym i groszkiem , Quesadillas z puree ze słodkich ziemniaków, jabłka i cotija orazImitacja puree ziemniaczanego z chrupiącą cebulką i szalotką .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Posmaruj masłem naczynie do zapiekania o pojemności 1,5 kwarty.
Umieść ziemniaki w rondlu o pojemności 3 litrów; zalej zimną wodą.
Dodaj 1 łyżkę soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut lub do momentu, aż widelec będzie miękki.
Odcedź ziemniaki. Ponownie postaw patelnię na palnik na 1 minutę, potrząsając patelnią, aż ziemniaki będą suche. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem.
Dodaj masło, śmietanę, ser, szczypiorek i pozostałą 1/2 łyżeczki soli. Rozgnieć lub wymieszaj, aż dobrze się wymiesza.
Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego.
Piecz ziemniaki przez 20–25 minut lub do momentu, aż będą gorące.
Wyjmij z piekarnika i posyp cebulą i kawałkami smażonego boczku. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut.