Zapiekanka ze słodkich ziemniaków

Jeśli masz około 1 godziny i 35 minut do spędzenia w kuchni, zapiekanka ze słodkich ziemniaków może być znakomitym przepisem na dania bezglutenowe i wegetariańskie lacto ovo, którego warto spróbować. Ten przepis pozwala na przygotowanie 6 porcji, każda o wartości 285 kalorii , 6 g białka i 11 g tłuszczu . Za 98 centów za porcję przepis ten pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Ten przepis jest typowy dla kuchni amerykańskiej. 6 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Sprawdza się jako bardzo niedrogi dodatek na Święto Dziękczynienia . Mieszanka pieprzu, soli koszernej, jajek i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 54% , to danie jest solidne. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się również zapiekanka ze słodkich ziemniaków z imbirem , zapiekanka ze słodkich ziemniaków z orzechami pekan i zapiekanka ze słodkich ziemniaków z kruszonką pekanową .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Połóż słodkie ziemniaki na blasze do pieczenia i nakłuj każdy z nich 2 lub 3 razy widelcem.
Piecz przez 45 do 50 minut lub do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F. Wyjmij słodkie ziemniaki ze skórek i przełóż do średniej miski. Wyrzuć skórki. Rozgnieć ziemniaki na gładką masę.
Dodaj jajka, masło, brązowy cukier, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku.
Ubijaj miksturę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Posmaruj masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 8x8 cali.
Wlej mieszankę ze słodkich ziemniaków na patelnię i posyp ją orzechami pekan.
Piec, aż ciasto napęcznieje, około 30 minut.