Zapiekanka Szpinakowo-Feta Calzone
Zapiekanka calzone ze szpinakiem i fetą może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten wegetariański przepis służy 6 i kosztuje 2,13 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 13g białka, 7G tłuszczu, oraz w sumie 293 kalorie. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. To będzie hit w Twoim Jesień wydarzenie. Mieszanka szpinaku, drożdży, oliwy z oliwek i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Aby zużyć suche drożdże, można śledzić to danie główne z Pomarańczowy Kardamon Bezglutenowe Drożdże Podniesione Ciasto jako deser. Przynosi wam to moje przepisy. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 88%, co jest doskonałe. Spróbuj Zapiekanka ze szpinakiem i fetą, Slow Cooker Szpinak Fetan Zapiekanka Jajeczna, oraz Szpinak i Ricotta Calzone dla podobnych receptur.
Instrukcje
Aby przygotować ciasto, rozpuścić drożdże w 3/4 szklanki ciepłej wody w małej misce; odstawić 5 minut. Wymieszać 1 łyżeczkę oleju. Lekko łyżka mąki do suchych miarek; wyrównać nożem.
Połączyć mąkę i 1/2 łyżeczki soli w dużej misce; dodać mieszaninę drożdży, mieszając, aż ciasto powstanie. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię. Zagnieść do uzyskania gładkości i elastyczności (około 6 minut).
Umieść ciasto w dużej misce pokrytej sprayem do gotowania, obracając się do warstwy wierzchniej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (85), wolne od przeciągów, przez 1 1/2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Delikatnie wcisnąć dwa palce do ciasta. Jeśli wcięcia pozostają, ciasto wzrosło wystarczająco.)
Punch ciasto w dół; przykryć i odstawić na 5 minut.
Zwiń ciasto na 12-calowy kwadrat; dopasuj ciasto do 8-calowej kwadratowej patelni do pieczenia pokrytej sprayem do gotowania, dzięki czemu nadmiar ciasta powiesi się na krawędziach naczynia.
Aby przygotować nadzienie, połączyć 1 łyżeczkę oleju i 2 ząbki czosnku; odstawić.
Podgrzać pozostałe 2 łyżeczki oleju w holenderskim piecu na średnim ogniu.
Dodaj pozostałe 3 ząbki czosnku i cebulę; smażyć 5 minut lub aż cebula będzie miękka i lekko rumiane. Łyżka mieszanki cebuli do dużej miski. Wymieszać 1/4 łyżeczki soli i pieprzu; ogrzać.
Dodaj połowę szpinaku na patelnię; gotuj 1 minutę lub aż szpinak zacznie więdnąć, często mieszając.
Dodaj pozostały szpinak; gotować 5 minut lub aż szpinak zwiędnie.
Szpinak umieścić w durszlaku; naciśnij, aż ledwo wilgotne.
Dodaj szpinak i ser do mieszanki cebuli, mieszając, aż dobrze połączone.
Wymieszać ciasto z połową mieszanki czosnkowo-olejowej; wymieszać ze szpinakiem. Złóż nadmiar ciasta nad nadzieniem, aby pokryć; pędzel z pozostałą mieszanką czosnkowo-olejową.
Piec w temperaturze 425 przez 30 minut lub do złotego koloru.
Wino Uwaga: ser Feta jest niezwykle przyjazny dla wina, nadaje się do białego, ros, a nawet lżejsze czerwone. I sauvignon blanc, jak Chateau Ste. Michelle Columbia Valley ($10), jest idealny do śródziemnomorskich smaków szpinaku-feta calzone Zapiekanka. Pikantna kwasowość wina działa jak wyciśnięcie cytryny, aby podkreślić smaki, podczas gdy słony ser podkreśla nuty owoców cytrusowych wina. -- Jeffery Lindenmuth