Zapiekanka szpinakowa z jajkami na twardo
Zapiekanka ze szpinakiem z jajkami na twardo może być tylko przystawką, której szukasz. Na 2,65 zł za porcję, ten przepis okładki 39% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 17g białka, 16G tłuszczu, oraz w sumie 268 kalorii. Ten przepis z prostych przepisów wymaga jaj, mleka, masła i mąki. 926 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 20 minut. Ogólnie ten przepis zarabia improvable spoonacular wynik z 0%. Podobne przepisy to Sałatka ze szpinakiem na ciepło z boczkiem, pieczarkami i jajkami na twardo, Instant Pot Jajka Na Twardo (I Łatwe Deviled Jajka!), oraz Jaja ziębickie: Tajskie smażone jajka na twardo w sosie Tamaryndowym.
Instrukcje
Jeśli pracujesz ze świeżym szpinakiem, blanszuj szpinak we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzaj i przepuść zimną wodę, aby ostygł. Ze szpinaku wycisnąć jak najwięcej wody. (Dobrym sposobem na to jest umieszczenie odsączonego szpinaku na środku dużego, czystego ręcznika do herbaty, owinięcie go ręcznikiem i wykręcenie wilgoci przez wykręcenie ręcznika.) Posiekać szpinak.
Miejsce w dużej misce. Doprawić do smaku solą i odstawić podczas przygotowywania beszamelu.
Mleko rozgrzać w średnim rondlu, aż stanie się parne, odstawić. W osobnym rondlu rozpuść 2 łyżki masła na średnim ogniu.
Posypać mąką, ubijając mieszaninę, aż będzie gładka, około minuty lub dwóch.
Zdjąć z ognia. Powoli wlać gorące mleko, ubijając cały czas, aby mieszanina nie była grudkowata. Kontynuuj ubijanie, aż nie będzie grudek. Powrót patelni do ciepła i niech ogrzać na wolnym ogniu, kontynuując trzepaczka, aby utrzymać mieszaninę od przyklejania się do dna patelni. Sos beszamelowy będzie gęstnieć, jak gotuje.
Posypać zmieloną gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
Do miski szpinaku wymieszać zagęszczony sos beszamelowy.
Nasmaruj wnętrze 2-quart patelni gratin lub zapiekanki dookoła odrobiną masła.
Wlać mieszankę szpinaku beszamelu do patelni, a nawet na powierzchni.
Posypać powierzchnię startym serem Gruyere. Jajka na twardo pokroić na pół i ułożyć, pokroić bokiem, na powierzchni mieszanki szpinaku. Wcisnąć do mieszanki szpinaku tak, że strona cięcia jaj są wyrównane ze szpinakiem.
Posypać 3-4 łyżkami przyprawionej bułki tartej.
Skropić górę łyżką lub tak oliwy z oliwek. W tym momencie można zrobić gratin dzień do przodu i schłodzić, aż gotowy do gotowania służyć.
Piec, Odkryte, w piekarniku 191° przez 25-30 minut, aż ładnie rumiane.