Zabaglione z truskawkami
Zabaglione z truskawkami to bezglutenowe, bezmleczne, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie przepis z 4 porcjami. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 7G białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 323 kalorie. Na 2,06 zł za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Przynosi wam to moje przepisy. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka żółtek jaj, marsala, cukier i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 43%, to danie jest całkiem dobre. Podobne przepisy to Pikantne Zabaglione z truskawkami i czekoladą, Pokrojone Truskawki Z Grand Marnier Zabaglione, oraz Zabaglione z rabarbarem, truskawkami i ciasteczkami imbirowymi.
Instrukcje
Umieścić żółtka, marsala, a następnie cukier w dużej misce ze stali nierdzewnej. Ustaw miskę na dużym rondlu wypełnionym 1 cala ledwo gotującej się wody. Używając ręcznego miksera elektrycznego na niskiej prędkości lub trzepaczki, ubijaj mieszaninę z żółtkiem, aż będzie gorąca, a mieszanina utworzy wstążkę po podniesieniu ubijaczy, przez 5 do 8 minut. Nie gotuj zabaglione zbyt długo, bo się zsiadnie.
Truskawki umieść w szklankach lub miseczkach. Top z gorącym zabaglione i albo podać deser natychmiast lub przechowywać w lodówce do godziny.
Wariacje: aby zabaglione trwało do sześciu godzin w lodówce, dodaj bitą śmietanę. Ubić pół szklanki ciężkiej śmietany, aż utrzyma jędrne szczyty. Po zakończeniu zabaglione wyjmij miskę z ognia i kontynuuj bicie, aż ostygnie. Złóż schłodzone zabaglione do bitej śmietany.
Truskawki umieścić w miseczkach, top z zabaglione, i przechowywać w lodówce.: Zastąp jagody, maliny lub pokrojone brzoskwinie na truskawki.
Test-Kuchnia Wskazówka: do wykonania zabaglione potrzebny jest podwójny kocioł, który jest wystarczająco szeroki, aby pomieścić elektryczny mikser. Jest to łatwe do uzbroić z żaroodporną miską ustawioną nad rondlem.