Tuńczyk w sosie kokosowo-Curry
Tuńczyk z sosem kokosowo-Curry może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na 2,08 zł za porcję, ten przepis okładki 37% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 783 kalorie, 58g białka, oraz 37 g tłuszczu. Ten przepis służy 4. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Udaj się do sklepu i odbierz sok z limonki, tuńczyka bez kości, curry i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać gotowany ryż, można śledzić to danie główne z Śniadaniowy Pudding Ryżowy jako deser. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie dieta. Przynosi wam to moje przepisy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 86%, co jest niesamowite. Podobne przepisy to Tajskie zielone Curry z indykiem i cukinią w zielonym sosie Curry z mleka kokosowego, Sos Curry-Kokosowy, oraz Sos Curry Kokosowy.
Instrukcje
W misce wymieszaj mleko kokosowe, koncentrat tamaryndowca i pastę curry; wymieszaj kolendrę.
Tuńczyka opłukać, osuszyć i obrócić w sosie z mleka kokosowego. Wyciągnij rybę, zachowaj SOS.
Wlać sos do 1-do 1 1/2-quart patelni; doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, mieszając. Lub doprowadzić do wrzenia w pojemniku bezpiecznym dla mikrofal w kuchence mikrofalowej z pełną mocą (100%). Trzymaj ciepło.
Połóż tuńczyka na lekko naoliwionym grillu na solidnym łóżku z bardzo gorących węgli lub na dużym ogniu na grillu gazowym (możesz trzymać rękę na poziomie grilla tylko 1 do 2 sekund), zamknij pokrywę na grillu gazowym. Gotować tuńczyka, aż dno będzie blady kolor około 1/4 cala do ryby (wyciąć do testu; środek jest czerwony), o 2 protokół. Przekręć tuńczyka szeroką szpatułką i gotuj, aż strona na grillu będzie tego samego koloru, co na górze, a środek nadal będzie różowy do Czerwonego, o 1 minutę dłużej.
Wymieszać orzechy nerkowca do ryżu, łyżka na talerzach, i góry z równych porcjach tuńczyka.
Podawać z ciepłym sosem kokosowo-curry i dodać sól do smaku.
Polecane wino: Merlot, Pinot Noir, Wino Różane
Tunan w menu? Spróbuj sparować z Merlotem, Pinot Noir i różowym winem. Chociaż ryby są często łączone z białym winem, "mięsniejsze" ryby, takie jak tuńczyk, mogą absolutnie pasować do czerwonego wina. Różowe będzie również ładnie sparować, szczególnie jeśli twój tunan jest przygotowany ze składników lepiej pasujących do białego wina. Jednym z win, które można spróbować jest Flora Springs Napa Valley Merlot. MA 4,2 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 18 dolarów.
Flora Springs Napa Valley Merlot
Pełne smaków czarnej wiśni, jałowca i czarnej lukrecji, łagodzące nuty kardamonu, cynamonu i delikatnego kremu waniliowego. Intrygująca mineralność granitu w winie wraz z przyjemnym, słodkim profilem dębowym w wykończeniu. Jest to wspaniałe samodzielne wino, ale można je łączyć z różnymi daniami. Jego silna osobowość sprawia, że dobrze pasuje do prawie wszystkiego, z czym Cabernet byłby połączony, na przykład do ulubionego steka, ale struktura taniny w winie jest wystarczająco miękka, aby sparować ją z parmezanem z bakłażana lub ulubionym daniem z kurczaka.