Na ciasto Rozgrzej piekarnik do 350 stopni; posmaruj i lekko mąkę 10 filiżanek patelni.Daty posiekać w robocie kuchennym, pulsując kilka razy; umieścić w małej misce i przykryć gorącą wodą; odstawić, przygotowując pozostałe ciasto ingredients.In średni mikser miska, połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, mielone goździki i cynamon; zestaw aside.In duża miska miksera, ubić masło i cukier granulowany, aż będzie lekki i puszysty; ubić w brązowym cukrze, tahini i kontynuując ubijanie, dodawać jajka po 1 na raz.Stopniowo ubijaj w mieszance mąki, na przemian z jogurtem; ubijaj przez 2 minuty na średniej prędkości.Wymieszać w 1/4 szklanki soku pomarańczowego i 1 łyżka skórki, daktyle odsączyć i wymieszać w cieście do równomiernego rozłożenia; dodać posiekane orzechy i wymieszać, aby rozprowadzić.Włącz do przygotowanej patelni i piec przez 40 do 45 minut lub do momentu, gdy tester wyjdzie czysty po włożeniu od środka; ostudzić 10 minut i obrócić z patelni na talerz; pozostawić zbyt chłodne całkowicie przed oszkleniem.Do glazury, w małym rondlu, dodać masło, czekoladę, śmietanę i sok pomarańczowy; gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje; zdjąć z ognia.Wymieszać wanilią i stopniowo dodawać cukier cukierniczy; ubijając aż będzie gładka i zgęstnieje.Wymieszać skórkę pomarańczową i wylać równomiernie na ciasto, pozwalając glazury spływać po bokach, zeskrobać nadmiar, który kapie do środka i okrągłych krawędzi, zalać ciasto.