Tiramisu malinowe
Przygotowanie malinowego tiramisu zajmuje około 5 godzin . Za 1,52 dolara za porcję otrzymasz deser dla 8 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 7 g białka , 41 g tłuszczu i łącznie 500 kalorii . Jest ono dostarczane przez Foodnetwork. Wiele osób wypróbowało ten przepis, a 915 z nich powiedziałoby, że trafił w dziesiątkę. Udaj się do sklepu i kup cukier, ekstrakt waniliowy, wino marsala i kilka innych rzeczy, aby przygotować je już dziś. Jest to dość niedrogi przepis dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten otrzymuje dobrą ocenę Spoonacular wynoszącą 43% . Podobne przepisy to Babeczki malinowe z lukrem malinowym , Pudding chlebowy tiramisu i 5-minutowe tiramisu .
Instrukcje
Zobacz jak wykonać ten przepis.
W rondlu zagotuj trochę wody, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu. Znajdź żaroodporną miskę, która zmieści się na wierzchu garnka, ale nie będzie w nim zanurzona do końca. (Zrób to sam w podwójnym bojlerze!)
Dodaj 1/4 szklanki cukru i ubijaj, aż żółtka zaczną blednąć.
Postaw miskę miksującą na rondlu z gotującą się wodą. Powoli dodawaj 1/2 szklanki wina marsala i ubijaj, aż się połączy. Gotuj nad gotującą się wodą i zeskrob zawartość miski gumową szpatułką. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do ostygnięcia.
Włóż ser mascarpone do miski i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. W drugiej misce połącz śmietankę kremówkę z pozostałymi 4 łyżkami cukru i ubijaj, aż masa będzie niezbyt sztywna. Do miski z bitą śmietaną dodaj roztopiony ser mascarpone i schłodzoną masę żółtkową. Delikatnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin.
Dodaj pozostałą 1/4 szklanki marsali i wanilii do espresso. Ułóż biszkopty pojedynczą warstwą w naczyniu o wymiarach 23 x 33 cm. Nałóż niewielką ilość mieszanki espresso na każdy biszkopt (nie więcej niż 1 łyżka na ciasteczko, a będzie dobrze). Na wierzch nałóż jedną trzecią zimnej mieszanki mascarpone i rozsmaruj ją, tworząc warstwę. Posyp malinami i zetrzyj na wierzch cienką warstwę półsłodkiej czekolady. Powtórz ten proces jeszcze dwa razy.
Przykryj i schłódź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu więcej wilgoci zmięknie ciasteczka, a cała masa połączy się.
Aby podać, nałóż porcje na osobne talerze.
Uwaga kucharza: Tiramisu nie nadaje się do spożycia dłużej niż 24–36 godzin, ponieważ z czasem wszystkie składniki zaczynają się rozpadać i zamieniać w zupę.