Tarta Orzechowa Périgord
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na desery,więc wypróbuj tartę orzechową Périgord. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 457 kalorii, 7G białka, oraz 26g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 10 i kosztuje 78 centów za porcję. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jeśli masz jajko, orzechy włoskie, cukier i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 29%. Ten wynik jest raczej zły. Podobne przepisy to Fondue Perigord, Tarta Orzechowa, oraz Tarta Malinowo-Orzechowa.
Instrukcje
Wymieszać mąkę, cukier i sól w dużej misce (lub pulsować w robocie kuchennym). Zmiksuj masło opuszkami palców lub blenderem do ciast (lub pulsuj w procesorze), aż mieszanina będzie przypominać Gruboziarnisty posiłek z mniej więcej grudkami masła o wielkości grochu. Ubij razem jajko i 3 łyżki wody lodowej widelcem i wymieszaj z mieszaniną mąki (lub pulsem), aż się włączy.
Wycisnąć małą garść: jeśli ciasto nie trzyma się razem, dodać więcej wody z lodem, 1/2 łyżki na raz, mieszając (lub pulsując) aż do włączenia. (Nie przepracować mieszaniny lub ciasto będzie trudne.)
Zbierz ciasto razem, ze skrobakiem do ciasta, jeśli masz, i naciśnij na 5-calowy dysk. Chill, owinięte w folię, aż do firmy, co najmniej 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto między 2 arkuszami folii w 12-calową rundę. (Jeśli ciasto stanie się zbyt miękkie do pracy, schłodzić do jędrności, 10 do 15 minut.) Włóż ciasto do patelni (Odrzuć plastikową folię), dociskając do boku. Uruchom wałek do ciasta nad górną krawędzią, aby odciąć nadmiar ciasta, a następnie naciśnij bok, aby ciasto pojawiło się nieco powyżej krawędzi patelni. Schłodzić do firmy, o 30 minut.
Wyłożyć 4-stronną patelnię z folią i wstawić na środek piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 218°.
Lekko grzać orzechy włoskie w arkuszu pan, o 5 protokół.
Przełożyć do miski i powrócić patelni do piekarnika.
Krem rozgrzać w małym rondlu na średnim ogniu.
Doprowadzić wodę i 1 1/2 szklanki cukru do wrzenia w 3-quart ciężki rondel na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie spłukać kryształy cukru z boku patelni z pędzlem do ciasta zanurzone w zimnej wodzie. Gotować, bez mieszania, wirowanie patelni od czasu do czasu tak karmel kolory równomiernie, aż bursztyn.
Wyjmij z ognia i natychmiast, ale powoli dodaj gorącą śmietanę (będzie się wściekle bąbelkować). Gdy pęcherzyki ustępują, wymieszać orzechy włoskie i masło i gotować na średnim ogniu, mieszając, 2 protokół.
Nadzienie wlać do skorupki tartej i posypać równomiernie pozostałymi 2 łyżkami cukru.
Piec na patelni 25 minut (sprawdzić tartę po 15 minutach, a jeśli wierzch stanie się zbyt ciemny w plamy, luźno przykryć folią).
Zmniejszyć piekarnik do 163° i piec, aż wypełnienie jest ustawione i głębokie złocisto-brązowy i skorupa jest złoty, 10 do 15 minut więcej (nadzienie może rozlać się na krawędzi w miejscach).
Ostudzić tart do ogrzania w tart pan, 30 do 45 minut, a następnie usunąć stronę patelni (nie ostudzić całkowicie przed wyjęciem strony patelni lub tart będzie trzymać).
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
* Ciasto można schłodzić do 2 dni.* Tarta trzyma, dobrze owinięta w folię i schłodzona, 1 tydzień.