Tagine jagnięcy ze śliwkami i cynamonem
Jagnięcina Tagine ze śliwkami i cynamonem może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis służy 6 i kosztuje 3,01 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 28g białka, 20 g tłuszczu, oraz w sumie 476 kalorii. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jeśli masz nasiona sezamu, cebula, nici szafranu i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać białe wino, można śledzić to danie główne z Białe Wino Mrożony Jogurt jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 71%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to jagnięcina i proso tagine z cynamonem i śliwkami {bezglutenowe}, Tagine jagnięcy ze śliwkami, oraz Tagine jagnięcy ze śliwkami, morelami i warzywami.
Instrukcje
Wymieszać jagnięcinę, cebulę, 3 łyżki oleju, przyprawy (z wyjątkiem szafranu), 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu w ciężkim garnku 5-do 6-quart.
Lekko tost szafran w suchej małej patelni (nie nonstick) na średnim ogniu, aż tylko pachnące, 15 do 30 sekund. Pokruszyć w winie i odstawić 1 minutę.
Dodaj wino do garnka, a następnie dodaj wystarczającą ilość wody, aby pokryć jagnięcinę. Delikatnie dusić, częściowo przykryte, mieszając od czasu do czasu, 1 1/2 godziny.
Wymieszać śliwki i miód i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje, 15 do 20 minut. Doprawić solą.
Tost nasiona sezamu w suchej małej patelni na średnim ogniu, mieszając, aż blady złoty, a następnie przenieść do małej miski.
Rozgrzać pozostałe 1/4 szklanki oleju w tej samej patelni na średnim ogniu, aż się połyska, a następnie smażyć migdały na złoty kolor.
Osuszyć na ręcznikach papierowych.
Podawać tagine posypane sezamem i migdałami.
Tagine można ugotować 1 dzień wcześniej i schłodzić (przykryć raz ostygnie). Podgrzać delikatnie, w razie potrzeby rozcieńczając wodą.