Słodki i słony Węgorz Tofu
Nigdy nie można mieć zbyt wiele przepisów na przystawki, więc dać słodkie i słone Węgorz Tofu spróbować. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i wegański przepis ma 225 kalorii, 9g białka, oraz 17g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 4. Na 99 centów za porcję, ten przepis okładki 5% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 29 stwierdziłoby, że trafił w sedno. Mieszanka japońskiego sosu sojowego, sól, cukier i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 35 minut. Z łyżeczką wynik 26%, to danie jest raczej złe. Spróbuj Pikantne Tofu, Pikantne Ciasto Z Grzybami Tofu, oraz Pikantne Ciasto Z Tofu Kabocha dla podobnych receptur.
Instrukcje
Do glazury: do glazury, połączyć cukier, mirin i sos sojowy w bardzo małej patelni. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając w celu rozpuszczenia cukru.
Gotować przez około 2 minuty, aż na powierzchni pojawi się opalenizna. Obniżyć ogień, aby energicznie gotować na wolnym ogniu przez 1 do 2 minut, aż lekko zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowa glazura powinna być syropowa, z silną słoną słodyczą. Powinno być 3 do 4 łyżek stołowych. Do wymieszania węgorza tofu: użyj nożyczek, aby wyciąć każdy arkusz nori na pół wzdłuż. Odstawić na chwilę 1 sztukę. Stos pozostałe 3 kawałki i wyciąć je na pół wzdłuż, aby uzyskać 6 paski, które są w przybliżeniu 2 cale szerokości i 8 cali długości. Odstaw je w suchym miejscu. Rozerwać zarezerwowany kawałek nori na 3/4-calowe kawałki.
Umieścić je w czystym, suchym młynku do przypraw (lub młynku do kawy przeznaczonym do mielenia przypraw) i przetworzyć na małe płatki przypominające grafit. Nie martw się, jeśli nie są one w porządku rozmiar.
Przełożyć do małej miski i odstawić. Rozbić tofu na 6 do 8 kawałki. Praca w 2 lub 3 partie, umieścić tofu w non-frotte dishtowel lub kawałek muślinu, a następnie zebrać go. Stojąc nad zlewem, mocno ściśnij i masuj. Chcesz trochę wilgoci w lewo w tofu, ale nie chcesz go mokry. Rozpakuj i powinieneś mieć około 11 uncji (około 11/3 kubków zapakowanych).
Przenieść tofu do miski. Użyj masher ziemniaków wyrównać teksturę tofu.
Dodaj sól, cukier, sos sojowy, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej i 1 pełną łyżeczkę płatków wodorostów; wyrzucić Lub zachować resztki płatków do innego użytku. Rozgnieść mieszaninę ponownie, aby utworzyć dość gładką mieszaninę. Podzielić mieszaninę tofu na 6 nawet porcje. W małej misce rozpuścić Pozostałe 11/2 łyżki skrobi kukurydzianej z wodą. Ustaw ten klej i mieszaninę tofu na bok. Aby zmontować węgorza: Umieść pasek nori na powierzchni roboczej, bardziej szorstkiej stronie do góry. Wymieszaj zawiesinę skrobi kukurydzianej, a następnie posmaruj ją wodorostami, dbając o zakrycie krawędzi.
Rozprowadzić część mieszaniny tofu na wodorostów. Staraj się wyrównać powierzchnię palcami, płaską stroną ostrza noża lub drewnianym wałkiem do ciasta. Teraz użyj kręgosłupa noża, aby stworzyć sztuczny filet z węgorza. Lekko dotknij płytkie linie całej mieszaniny tofu, pracy z jednego końca do drugiego. Następnie delikatnie naciśnij kręgosłup noża w dół, aby przywołać kręgosłup. Przekręć nóż do normalnej pozycji, a następnie przekrój o połowę pasek w poprzek.
Umieścić 2 paski na pergaminie blacha do pieczenia. Powtórz z pozostałymi paskami wodorostów i mieszaniną tofu. Po zakończeniu przykryj luźno naczyniem, aby zapobiec wysuszeniu.
Podgrzać 1/3 cala oleju na średniej patelni na średnim ogniu do między 350 i 182°. jeśli nie masz termometru do głębokiego smażenia, zmierz temperaturę oleju, przyklejając suchą pałeczkę bambusową do oleju; jeśli pęcherzyki wzrosną natychmiast na powierzchnię, olej jest gotowy. Smażyć paski 3 na raz, starannie układając każdy z nich, tofu bokiem do dołu, w oleju. Pasek powinien początkowo opadać, a następnie szybko rosnąć i chwiejnie skwierczeć. Pasek powinien lekko zgiąć się w górę, jakby był wygięty w kierunku Ciebie. Olej będzie naturalnie gromadzić się na wodorostów. Smażyć przez około 2 minuty, aż strona tofu będzie złota, chrupiąca i nadęta. Użyj dwóch szpatułek, aby obrócić paski. Smażyć bok nori przez około 45 sekund, aż będzie napięty i lekko chrupiący.
Osuszyć na ręczniku papierowym, strona tofu do góry. Przywróć olej do temperatury między partiami. Paski są dobre gorące, ciepłe lub w temperaturze pokojowej, o ile są nieco ostre po stronie tofu. Aby służyć, pokroić każdy pasek w poprzek lub po stromej przekątnej na kawałki o szerokości od 3/4 do 1 cala. Ułożyć na talerzu (lub umieścić na szczycie miski ryżu) i łyżką lub mżawka niektóre z glazury na wierzchu. Możesz również zdecydować się na mżnięcie glazury na paskach przed cięciem i poszyciem.