Szalotka tarte tatin
Szalotka tarte tatin wymaga o 1 godzina i 5 minut od początku do końca. Ten przepis lacto ovo vegetarian służy 4 i kosztuje 2,01 zł za porcję. Jedna porcja zawiera 720 kalorii, 15g białka, oraz 49g tłuszczu. Mieszanka szalotki, cheddar, masło i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. 69 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 57%, co jest solidne. Szalotka tarte tatin z kozim serem, Tarte Tatin o Smaku herbacianym (Tarte Tatin Au Thé), oraz Tarte Tatin są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Włożyć szalotkę do dużej miski i zalać wrzącą wodą na pokrycie. Pozostawić na 5 minut, następnie odcedzić i obrać.
Pokroić szalotki na pół (niektóre będą naturalnie rozbić na dwie części).
Rozgrzać olej i masło na patelni, dodać szalotki i smażyć delikatnie przez 10 min, aż zmiękną i lekko rumiane. Wymieszać z octem, tymiankiem i 1 łyżką wody, następnie gotować przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wyjmij z ognia i włóż do nieprzywierającego płytkiego ciasta lub pie cyny o średnicy około 20 cm. Pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewany do 200C / wentylator 180C / Gaz
Ciasto pokroić na dwie części.
Rozwałkuj każdy kawałek na około 5 cm większy niż górna część puszki. Umieść jeden kawałek ciasta na szalotki.
Posypać równomiernie serem i przykryć drugim kawałkiem. Przyciąć krawędzie ciasta do nieco większej niż puszka, a następnie schować krawędzie ciasta po bokach puszki.
Piec przez 25-30 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złociste. Pozostawić do ostygnięcia w puszce na 5 minut, obrócić na płaski talerz, pokroić w kliny i podawać na ciepło.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Tarte Tatin świetnie komponuje się z Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Porto. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. NV Johnson Estate Cream Sherry z 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![NV Johnson Estate Cream Sherry]()
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Teraz dobrze, ale nagrodzi tych, którzy pozwolą mu się starzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w chłodne popołudnia, podawane z biszkoptami do kąpieli w ""włoskim stylu"". "