Soczewica ziołowa ze szpinakiem i pomidorami

Jeśli chcesz dodać więcej przepisów bezglutenowych, bezmlecznych, laktoowowegetariańskich i wegańskich do swojej skrzynki z przepisami, soczewica ziołowa ze szpinakiem i pomidorami może być przepisem, którego powinieneś spróbować. Jedna porcja tego dania zawiera około 14 g białka , 8 g tłuszczu i łącznie 262 kalorie . Ten przepis jest dla 4 osób. Za 1,84 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe, szalotki i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Od przygotowania do podania na talerzu ten przepis zajmuje około 50 minut . Jest dostarczany przez Foodnetwork. 9 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Sprawdza się dobrze jako danie główne w rozsądnej cenie. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 96% . Ta ocena jest niesamowita. Jeśli podoba Ci się ten przepis, sprawdź też podobne przepisy: Pyszna kremowa zupa z soczewicy i kasztanów , Soczewica imbirowa z marchewką i świeżymi ziołami oraz Soczewica i jabłka z dynią żołędziową .
Instrukcje
Umieść soczewicę w garnku z wodą i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30-35 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nadal zachowa swój kształt.
Odcedź nadmiar wody z soczewicy i odłóż ją na bok.
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużej patelni na średnio wysokim ogniu.
Dodaj szalotkę i smaż, aż zmięknie, około 3 minut.
Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie, około 2 minuty.
Dodaj pomidory, soczewicę, bazylię, pietruszkę i miętę do patelni i wymieszaj. Gotuj, aż się podgrzeje, około 1 minuty. Wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj.
Doskonałe źródło: białka, błonnika, witaminy A, witaminy C, witaminy K, żelaza,