Sałatka z pieczonych pomidorów

Jeśli chcesz dodać do swojego repertuaru więcej przepisów bezglutenowych i pierwotnych, sałatka z pieczonych pomidorów może być przepisem, który powinieneś wypróbować. Jedna porcja tego dania zawiera około 7 g białka, 11 g tłuszczu i łącznie 148 kalorii. Za 1,02 dolara za porcję ten przepis pokrywa 12% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6 osobom. Ten przepis z Allrecipes ma 1 fanów. Jeśli masz pod ręką ocet balsamiczny, sałatę bostońską, pomidory i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Niewielu osobom naprawdę podobał się ten hor d'oeuvre. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 66%. Ten wynik jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z dressingiem z pieczonych pomidorów, Stek z grilla ze słodkim sosem z pieczonych pomidorów i pieczonymi krewetkami, Sałatka z czarnej fasoli i orzo i Sałatka z gnocchi z pieczonych pomidorów .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Wymieszaj pomidory, cebulę, czosnek, liście bazylii, oregano i majeranek w naczyniu do pieczenia o wymiarach 8 x 8 cali; posypać solą koszerną i czarnym pieprzem.
Skropić oliwą i octem balsamicznym, wymieszać składniki.
Piecz w nagrzanym piekarniku, aż pomidory i cebula będą miękkie, a sok stanie się brązowy i lepki, od 20 do 30 minut. Odstaw do ostygnięcia i wykonaj pozostałe kroki.
Połóż liść sałaty bostońskiej na 6 talerzach i posyp każdy liść posiekaną sałatą rzymską. Podzielić ciepłą mieszankę pieczonych pomidorów pomiędzy każdą sałatkę; najlepsze sałatki z tartym parmezanem. Jeżeli na patelni pozostał karmelizowany sok pomidorowy, polej nim sałatki.
Polecane wino: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gruener Veltliner
Sałatka świetnie komponuje się z Chardonnay, Sauvignon Blanc i Gruener Veltliner. Zarówno Sauvignon Blanc, jak i Gruner Veltliner mają nuty ziołowe, które uzupełniają sałatki wystarczającą ilością kwasu, aby pasowały do cierpkiego winegretu, podczas gdy Chardonnay może być dobrym wyborem do kremowych sosów sałatkowych. Chardonnay Kumeu River Village z oceną 4,3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 22 dolarów za butelkę.
![Chardonnay nad rzeką Kumeu]()
Chardonnay nad rzeką Kumeu
Wino to fermentowało w 25% w barrique ze starego francuskiego dębu i w 75% w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dzięki czemu wpływ dębu na nos i podniebienie jest bardzo niewielki. Dzięki temu żywe owoce pięknie się przebiły, z żywymi aromatami limonki i cytryny oraz krzemienną, mineralną ostrością z nutami fig i białej brzoskwini. Ciężkie środkowe podniebienie pokazuje również brzoskwiniową dojrzałość wraz z wyraźną kwaśną mineralnością, która nadaje winu orzeźwiający charakter. jakość oczyszczania. Wino to wyśmienicie sprawdza się jako aperitif, a jeszcze lepiej smakuje z rybami i skorupiakami.