Sałatka z pieczonej dyni żołędziowej
Sałatka z pieczonej dyni żołędziowej może być dobrym przepisem na poszerzenie repertuaru przystawek. Dbasz o sylwetkę? Ten bezglutenowy, laktoowowegetariański i pierwotny przepis ma 242 kalorie , 6 g białka i 13 g tłuszczu na porcję. Ten przepis jest dla 4 osób. Za 2,29 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pod ręką garam masala, oliwę z oliwek, skórkę pomarańczową i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 1 godziny i 15 minut . Jest on dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 66% . Podobne przepisy to Farrotto z pieczoną dynią żołędziową , Pieczona dynia żołędziowa faszerowana pikantnym biryani (wegetariańska/wegańska) i Biszkopty z dyni żołędziowej z szałwią i serem Gruyère .
Instrukcje
Umieść ruszt w środkowej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (400 stopni Fahrenheita). Wyłóż blachę do pieczenia lub foremkę do rolady papierem pergaminowym.
Rozłóż kostki dyni na przygotowanej blasze do pieczenia i polej 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Wymieszaj w małej misce cynamon, cebulę w proszku, kminek, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; posyp mieszanką przypraw kostki cukinii.
Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika, aż dynia będzie miękka, około 15–20 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ubij ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę Dijon, skórkę pomarańczową, garam masala, czosnek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w misce, aż do dokładnego połączenia; powoli wlewaj oliwę z oliwek do mieszanki octu, cały czas mieszając, aż oliwa z oliwek połączy się z dressingiem. Schłodź, wykonując pozostałe kroki.
Wrzuć do miski sałatkowej pokrojone w kostkę cukinię, młodą rukolę, żurawinę, pistacje i ser kozi; polej dressingiem i podawaj.