Sałatka Ryżowa Penang
Sałatka ryżowa Penang jest bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie przystawka. Ten przepis służy 4 i kosztuje $2.41 za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 8G białka, 3G tłuszczu, oraz w sumie 346 kalorii. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Mieszanka Wietnamskiej bazylii, d kokos, kurkuma i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 51%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Makaron Ryżowy Smażony Penang, Penang Curry Mee, oraz Przepis Na Penang Rojak.
Instrukcje
Ryż umyć w kilku zmianach zimnej wody w misce, aż woda będzie przezroczysta, a następnie dobrze osuszyć na sicie.
Połączyć z 3 szklanki świeżej wody w 2 1/2-quart ciężki rondel. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować, pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę, około 15 minut.
Zdjąć z ognia i odstawić, pokryte, 5 minut. Puch delikatnie widelcem, następnie przenieść 5 filiżanek do dużej płytkiej patelni do pieczenia i ostudzić do temperatury pokojowej. Pozostały ryż należy zarezerwować do innego użytku.
Podczas gotowania ryżu, tosty Kokosowe w suchej ciężkiej patelni (najlepiej żeliwnej) na umiarkowanie małym ogniu, stale mieszając, aż złoty, 4 do 6 minut, a następnie przenieść do małej miski do ostygnięcia. Pulsuj w młynku raz lub dwa razy (nie przegniataj, bo skończysz z masłem kokosowym), a następnie wróć do małej miseczki. Drobno zmielić krewetki w młynku do bardzo puszyste, o 1 minutę. Cienko pokroić niższe 6 cali łodygi trawy cytrynowej i bardzo drobno mielone plastry.
Wyciąć żyły środkowe i łodygi z liści lipy ostrym nożem, a następnie pokroić liście wzdłuż w cienkie paski włosów.
Wrzucić razem ryż, kokos, suszone krewetki, trawa cytrynowa, liść limonki, kurkuma (jeśli używasz), szalotka, bazylia, mięta, 2 łyżki soku z limonki, biały pieprz i sól, aż dobrze połączone i wolne od grudek, a następnie doprawić dodatkową solą i sokiem z limonki, jeśli to konieczne.
* Dostępny w Temple of Thai (877-811-8773).** Dostępne na rynkach azjatyckich.