Ryż z płatkami Bonito szkliwionymi soją i sezamem
Ryż z płatkami Bonito glazurowanymi soją i sezamem to bezglutenowe, bezmleczne i przyjazne dla fodmap przystawka. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 8G białka, 3G tłuszczu, oraz w sumie 391 kalorii. Ten przepis służy 4 i kosztuje 59 centów za porcję. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Udaj się do sklepu i odbierz sos sojowy, sake, japoński ryż krótkoziarnisty i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 75%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to Szpinak Ohitashi (Japońska Sałatka szpinakowa z płatkami Bonito), Brokuły Z Soją, Octem Ryżowym I Sezamem, oraz Sos Sojowo-Sezamowy.
Instrukcje
Jeśli używasz płatków katsuo bushi z opakowania, zwilż kilka kropli sake lub wody. Drobno posiekać Katsuo bushi, a następnie gotować na suchej patelni ciężkiej na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż pachnące i głównie suche.
Dodaj sake, cukier i sos sojowy i gotuj na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż mieszanina będzie sucha i szkliwiona. Wymieszaj nasiona sezamu i rozłóż na talerzu do ostygnięcia.
Ryż opłukać w misce w kilku zmianach zimnej wody, aż woda będzie prawie przezroczysta; dobrze spuścić na dużym sicie.
Połączyć ryż i 2 szklanki wody w 3-quart ciężki rondel i odstawić 10 protokół. Przykryć szczelną pokrywką i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować w szybkim wrzeniu (pokrywka będzie grzechotanie i piana może kapać poza patelnią) 5 minut, lub do czasu wchłonięcia wody.
Zdjąć z ognia i odstawić, pokryte, 10 minut.
Podawać ryż z dodatkiem płatków bonito.
* Bonito-polewa płatkowa przechowuje się w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej 1 tydzień.