Rolada z galaretką żurawinowo-orzechową
Rolada z galaretką żurawinowo-orzechową to wegetariański przepis laktoowowegetariański na 12 porcji. Jedna porcja zawiera 167 kalorii , 6 g białka i 8 g tłuszczu . Za 65 centów za porcję przepis ten pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Najlepiej sprawdza się jako deser i jest gotowy w około 50 minut . Tylko kilka osób przygotowało ten przepis, a 9 powiedziałoby, że trafił w dziesiątkę. Udaj się do sklepu i kup sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Jest dostarczany przez Taste of Home. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 32% , to danie nie jest tak wybitne. Podobne przepisy obejmują Chleb z żurawiną i orzechami , Ciasteczka z białej czekolady, żurawiny i orzechów makadamia oraz Galaretka z galaretki .
Instrukcje
Pozostaw jajka w temperaturze pokojowej na 30 minut. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 15 cali x 10 cali x 1 cal papierem woskowanym; wysmaruj sprayem do pieczenia i odstaw.
W dużej misce ubijaj żółtka na dużej prędkości przez 5 minut lub do momentu, aż masa stanie się gęsta i nabierze koloru cytryny.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól; stopniowo dodawaj do mieszanki żółtek i dobrze wymieszaj (ciasto będzie bardzo gęste). Wymieszaj z żurawiną i orzechami pekan.
W dużej misce z czystymi trzepaczkami ubijaj białka na średniej prędkości, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo dodawaj cukier puder, 1 łyżkę stołową na raz, na wysokich obrotach, aż utworzą się sztywne szczyty. Stopniowo wmieszaj do ciasta.
Rozłóż równomiernie na przygotowanej blasze.
Piec w temperaturze 350° przez 7-10 minut lub do momentu, aż wierzch lekko się ugnie po dotknięciu. Ostudzić przez 5 minut. Odwrócić ciasto na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem. Delikatnie odkleić papier woskowany.
Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od krótkiego boku. Ostudź na kratce.
Do nadzienia w małej misce wymieszaj serek śmietankowy, masło i ekstrakt. Odłóż 1-1/2 łyżeczki cukru pudru. Stopniowo ubijaj pozostały cukier w mieszance serka śmietankowego. Rozwiń ciasto; rozłóż nadzienie do 1/2 cala od krawędzi.
Posyp pozostałym cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.