Pudding chlebowy Panettone z sosem Amaretto
Pudding chlebowy Panettone z sosem Amaretto to wegetariański przepis lakto ovo na 10 porcji. Ten deser ma 517 kalorii, 14 g białka i 25 g tłuszczu na porcję. Za 90 centów za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 30 minut. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 35 stwierdziło, że był strzałem w dziesiątkę. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Udaj się do sklepu i kup cukier, chleb panettone, skrobię kukurydzianą i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 45% wyniku, co oznacza, że jest solidny. Podobne przepisy obejmują Pudding chlebowy Panettone z sosem Amaretto, Pudding z pijanego chleba z sosem Amaretto i Pudding chlebowy z jagodami i białą czekoladą z sosem śmietanowym Amaretto.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Aby przygotować sos: Zagotuj śmietanę, mleko i cukier w małym, ciężkim rondlu na średnim ogniu, często mieszając. W małej misce wymieszaj amaretto i skrobię kukurydzianą, a następnie wymieszaj je z kremową mieszanką. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, ciągle mieszając, około 2 minut. Odłóż na bok i trzymaj w cieple. (Sos amaretto można przygotować 3 dni wcześniej. Przykryj i przechowuj w lodówce. Podgrzej przed podaniem.)
Aby zrobić budyń chlebowy: Lekko posmaruj masłem naczynie do pieczenia o wymiarach 13 na 9 na 2 cale. W przygotowanym naczyniu ułóż kostki chleba. W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę, mleko i cukier, aby wymieszać.
Kremem polej kostki chleba i delikatnie dociśnij kostki chleba, aby je zanurzyły.
Odstaw na 30 minut, od czasu do czasu wciskając kostki chleba w masę kremową. (Przepis można przygotować do tego momentu na 2 godziny wcześniej. Przykryj i przechowuj w lodówce.)
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Piec, aż budyń się zarumieni i zastygnie w środku, około 45 minut. Lekko ostudzić. Budyń chlebowy przełóż do miseczek, skrop ciepłym sosem amaretto i podawaj.
Polecane wino: Madera, Pedro Ximenez
Madeiran i Pedro Ximénez to moje ulubione dania na pudding chlebowy. Słodki, orzechowy smak Pedro Ximéneza z nutami fig i karmelu doskonale komponuje się z puddingiem chlebowym. Madera to kolejna opcja – można nawet znaleźć przepisy wykorzystujące maderę w puddingu chlebowym! Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut z oceną 4,3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 34 dolarów za butelkę.
Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut
Extra Brut '61 to hołd dla narodzin Franciacorty w 1961 roku – roku, w którym Berlucchi wyprodukował pierwsze wino musujące tej klasycznej metody. Ten zabawny i żywy brylant oferuje owoce cytrusowe i rześki, czysty finisz. Mieszanka: 85% Chardonnay, 15% Pinot Nero* Etykieta Franciacorta '61 Extra Brut jest w trakcie zmiany. Możesz otrzymać jedną z dwóch etykiet przedstawionych powyżej. Nie można żądać określonych etykiet.