Przyprawiony Dżem Z Gruszek Waniliowych
Przyprawiony dżem z gruszek waniliowych może być tylko przyprawą, której szukasz. Ten przepis służy 80 i kosztuje 23 centów za porcję. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i wegański przepis ma 23 kalorie, 0g białka, oraz 0g tłuszczu na porcję. Ten przepis od Serious Eats ma 298 fanów. Jeśli masz fasolę waniliową, mielony kardamon, ekstrakt z wanilii i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 22%. Ten wynik nie jest tak spektakularny. Spróbuj Masło Gruszkowe Waniliowe, Przyprawa Waniliowa Gruszka Jabłkowy Cydr, oraz Tarta karmelowo-gruszkowa waniliowa dla podobnych receptur.
Instrukcje
Sterylizuj słoiki i pokrywki.
Umieść małą płytkę w zamrażarce, aby później przetestować dżem pod kątem odpowiedniej grubości.
Gruszki obrać, osadzić i drobno posiekać. Możesz również puree je w robocie kuchennym, w zależności od tekstury, którą chcesz mieć dżem. W dużej misce połączyć gruszki i sok z cytryny. Wrzucić, aż gruszki są dobrze pokryte sokiem z cytryny.
W niereaktywnym garnku dodaj koncentrat soku i wodę. Użyj noża do masła, aby zeskrobać maleńkie fasolki z wnętrza wanilii i wrzuć fasolę i pustą kapsułkę do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i niech gotować na wolnym ogniu przez 10 protokół. Odrzuć wanilię.
Dodaj gruszki, cynamon, kardamon i opcjonalny ekstrakt waniliowy do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aby owoce nie przykleiły się ani nie spaliły na dnie garnka. Gdy mieszanina zgęstnieje, po około 45-50 minutach należy sprawdzić, czy nie ma drożdży przez rozłożenie 1/2 łyżeczki ugotowanych owoców na zimnej płycie i umieścić ją z powrotem w zamrażarce. Odczekaj 30 sekund, a następnie przeprowadź palcem przez owoc. Powinna być wystarczająco gruba, aby nie przebiegać po całej płytce, ale pamiętaj, że dżemy wykonane bez słodzika nie będą żelować tak samo jak standardowe dżemy. Tutaj dżem powinien po prostu przyklejać się do talerza, nie będąc ciekłym.
Opcjonalnie: jeśli wolisz bardziej żelowany dżem, dodaj 1 opakowanie plus 20% innego opakowania pektyny bez cukru po zakończeniu dżemu. Użyj trzepaczki, aby wymieszać dżem, aby upewnić się, że nie ma grudek pektyny. Ponownie zagotować dżem i stale mieszać przez dokładnie 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
Kadzi dżem do sterylizowanych słoików, pozostawiając 1/4-cala nadproża, i przetwarzać słoiki w gorącej kąpieli wodnej przez 10 minut.