Polenta zapiekana z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym
Polenta smażona na patelni z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym może być tylko przystawką, której szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegański przepis ma 225 kalorii, 4G białka, oraz 9g tłuszczu na porcję. Na 43 grosze za porcję, ten przepis okładki 3% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 8. Jeśli masz gałązki bazylii, sól, polenta i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Przynosi ci to Epikurious. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 18%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Polenta Zapiekana Z Pikantnym Sosem Pomidorowym, Steki z tuńczyka zapiekane w sosie pomidorowo-szpinakowym, oraz SOS pomidorowo-bazyliowy z polentą dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177°.
Umieść naczynie do pieczenia 15x10x2-inchglass na obramowanej blasze do pieczenia.
Połącz 8 szklanek wody, 3 łyżki oliwkiolej i 2 łyżeczki soli w naczyniu. Graduallimix in polenta.
Umieść blachę do pieczenia z polentą woven.
Dodajemy pieprz i mieszamy.
Piec 20 minut. Ponownie wymieszać i równomiernie rozprowadzić.
Piec do polentybardzo grube, o 20 minut dłużej. Coolpolenta do temperatury pokojowej, 1 do 2 godzin (polenta stanie się jędrna). Za pomocą metalspatula, naciśnij polenta Całym do parzystości. DO przodu: może być wykonany 2 dni. Przykryć folią; schłodzić.
Rozgrzej piekarnik do 163°.
Pokrój polentalengthwise na 4 paski.
Pokrój każdy pas poprzeczny na 6 kwadratów.
Podgrzać 2 łyżki oleju w dużej patelni nonstick na średnim ogniu. Pracując w zegarach, dodaj kwadraty polenty. Sautéuntil ostry i zaczyna kolor, o 8 minut na stronie.
Przenieść polenta tosmall blachy do pieczenia; miejsce w piekarniku keepwarm. Powtórz z pozostałą polentą, dodając olej do patelni w razie potrzeby.
Podziel polentę między płytki. Top z ciepłym pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym.
W razie potrzeby udekoruj gałązkami świeżej bazylii.
* Sprzedawane w niektórych supermarketach oraz w sklepach naturalfoods i na rynkach włoskich. Jeśli jest dostępny, zastąp równą ilość zwykłej żółtej mąki kukurydzianej.
Czerwień o średniej barwie
Włoskie wino świetnie komponuje się z pikantnym sosem.Jeden do wypróbowania: Montresor NV "Il Veronese" Valpolicella ($14), piękny czerwony blend z smakami suszonych owoców i nutami wanilii.