Pilaw z Dzikiego Ryżu z Orzechami i Cytryną
Pilaw z Dzikiego Ryżu z Orzechami i Cytryną może być właśnie daniem głównym, którego szukasz. Z tego przepisu wychodzą 4 porcje zawierające 278 kalorii, 12 g białka i 11 g tłuszczu każda. Za 1,87 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową, bezmleczną i wegetariańską z dodatkiem lakto ovo. Udaj się do sklepu i kup koszerną sól, ryż, czosnek i kilka innych rzeczy, aby przygotować je dzisiaj. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 1 godziny i 8 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 75% wyniku, co jest całkiem niezłym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Pilaw ryżowy z orzeszkami piniowymi, Pilaw ryżowy z orzeszkami piniowymi i Pilaw ryżowy z orzeszkami piniowymi.
Instrukcje
W małym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj orzeszki piniowe, czosnek, skórkę i tymianek, obracaj patelnię, aż orzechy i czosnek zaczną się brązowieć, około 2 minut.
Dodaj dziki ryż i gotuj, mieszając drewnianą łyżką, aż będzie lekko przypieczony, około 1 minuty na górze. Wymieszaj bulion z kurczaka i sól. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do szybkiego wrzenia i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 45 minut do 1 godziny. Sprawdź konsystencję ryżu i jeśli to konieczne, kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
W razie potrzeby dodaj więcej płynu, kolejne 10 do 15 minut. (Uwaga: ryż powinien dopiero zacząć pękać po ugotowaniu. Jeśli zaczyna się zwijać, oznacza to, że jest rozgotowany. Istnieje wiele odmian o różnej jakości, co znacząco wpływa na czas gotowania.)
Zdjąć z ognia, posypać szalotką po powierzchni, rozgnieść widelcem, przed podaniem usunąć gałązki ziół i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, do smaku.