Pieczony kurczak z masłem ziołowym, cebulą i czosnkiem
Pieczony kurczak z masłem ziołowym, cebulą i czosnkiem może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 1500 kalorii, 102g białka, oraz 110 g tłuszczu. Ten przepis służy 4. Na 5,27 zł za porcję, ten przepis okładki 48% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i odbierz mąkę uniwersalną, nasiona kopru włoskiego, Wino i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 80%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Polędwica Wołowa Z Czosnkowym Masłem Ziołowym, Czosnkowo-ziołowy Kurczak pieczony z ziemniakami, marchewką i cebulą, oraz Pieczony kurczak z patelnią ziołowo-czosnkową dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wymieszać masło, posiekane zioła, nasiona kopru włoskiego i 1/2 łyżeczki grubej soli w misce; dobrze wymieszać. (Można przygotować 1 dzień wcześniej. Przykryć i przechowywać w lodówce. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed kontynuowaniem.)
Umieść stojak w dolnej trzeciej części piekarnika; rozgrzej do 204°.
Główną jamę kurczaka posypać solą i pieprzem; wypełnić gałązkami ziół. Zaczynając od końca szyi, wsuń palce pod skórę piersi i górnej części nóg, rozluźniając skórę.
Rozprowadzić 3 łyżki masła ziołowego pod skórą na mięsie piersi i górnej części nogi.
Umieść kurczaka na stojaku w dużej patelni do pieczenia; związać nogi luźno, aby utrzymać kształt. Cebulę rozsypać wokół kurczaka.
Kurczaka i cebulę posmarować 2 łyżkami masła ziołowego, posypać solą i pieprzem.
Pieczony kurczak 30 minut.
Wyjąć patelnię z piekarnika. Roztrzepać ząbki czosnku wokół kurczaka.
Kurczaka, cebulę i czosnek posmarować 1 łyżką masła ziołowego. Pieczony kurczak i warzywa 30 minut. Rezerwa 1 łyżka masła ziołowego do sosu; szczotka resztę na kurczaka i warzywa. Kontynuuj pieczenie, aż kurczak będzie złoty i termometr włożony w najgrubszą część uda zarejestruje 82°, około 30 minut dłużej. Włóż drewnianą łyżkę do głównej wnęki; przechyl kurczaka tak, aby soki spłynęły na patelnię.
Kurczaka przełożyć na talerz; obłożyć cebulą i czosnkiem. Namiot z folią.
Ustaw patelnię na średnim ogniu.
Dodać bulion i wino; doprowadzić do duszenia, skrobanie się rumiane kawałki.
Wlać soki z patelni do dużej szklanej miarki. Łyżka off tłuszczu; wyrzucić tłuszcz.
Wlać soki do średniego rondla. Wymieszać zarezerwowane 1 łyżka masła ziołowego i mąki w małej misce na gładką pastę. Przynieść soki na wolnym ogniu; trzepaczka w pastie. Dusić sos, aż lekko zgęstnieje, ubijając od czasu do czasu, o 4 protokół. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać kurczaka z sosem.