Pieczone gruszki na kuchence z Dulce de Leche

Pieczone gruszki na kuchence z Dulce de Leche to dodatek, który serwuje 8. Jedna porcja tego dania zawiera około 3G białka, 6G tłuszczu i w sumie 386 kalorii. Za 73 centów za porcję, ten przepis okładki 5% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jest to dobra opcja, jeśli śledzisz bezglutenowe i lakto ovo Wegetariańskie dieta. 5 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Jeśli masz pod ręką mleko, sól, czekoladę i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza ten przepis trwa około 40 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy się na ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 18%. Ten wynik nie jest tak ogromny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Karmelizowane gruszki z lodami Dulce de Leche, Rosyjski Dulce De Leche ciasto waflowe i garnek błyskawiczny Dulce De Leche, oraz Dulce de Leche Milkshake (Malteada de Arequipe o Dulce de Leche).
Instrukcje
Wyposażenie specjalne: żeliwna patelnia wystarczająco duża, aby pomieścić 8 połówek gruszki
Na żeliwnej patelni wystarczająco dużej, aby pomieścić połówki gruszki, dodaj masło i melasę i zacznij "topić" je na małym ogniu. W międzyczasie połóż gruszki na płaskiej powierzchni, obierz i przekrój je wzdłuż na pół. Użyj małej łyżeczki, aby zgarnąć środkową część każdej połówki, która zawiera nasiona i twardy, włóknisty miąższ.
Posyp gruszki sokiem z cytryny.
Gdy masło i melasa się rozpuści, dodaj gruszki i gotuj przez 2 minuty, a następnie odwróć.
Dodaj około 1 szklanki cydru na patelnię i gotuj gruszki na wolnym ogniu, aż zaczną mięknąć, 10 do 15 minut.
W razie potrzeby dodaj więcej cydru, aby się nie przypaliły. Czasy gotowania będą się nieco różnić w zależności od wielkości gruszek i ich dojrzałości. Mniejsze lub bardziej dojrzałe gruszki gotują się szybciej.
Dodaj cukier i mleko do małego rondla na średnim ogniu.
Ubij, aby rozpuścić cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż mieszanina zmniejszy się o co najmniej połowę, około 1 godziny. Mieszanka powinna być gęsta i lekko karmelowa.
Nałóż trochę Dulce de Leche na każdy talerz i posyp gruszkami.
Posyp solą i udekoruj startą czekoladą.
W rondelku o średnim dnie dodaj mleko i cukier. Dokładnie wymieszaj, aby zmiksować.
Postaw patelnię na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mleko i cukier staną się "cienkie", a następnie ostatecznie "duszą się" z powrotem i zmienią jasnobrązowy kolor. Kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu, aż sos będzie złotobrązowy. Cały ten proces trwa około 25 do 35 minut.
Przełóż do miski lub słoika do ostygnięcia.