Najlepsze Bakłażany
Najlepsze bakłażany w historii mogą być tylko przystawką, której szukasz. Ten bezglutenowy i wegetariański przepis służy 6 i kosztuje 1,79 zł za porcję. Jedna porcja zawiera 290 kalorii, 10g białka, oraz 11g tłuszczu. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka mielonego kminku, mielonej kolendry, pasty tamaryndowca i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 6 godzin i 15 minut. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 65%. Spróbuj Bakłażany śródziemnomorskie, Bakłażany czosnkowo-imbirowe na gorąco, oraz Bakłażany z pomidorami i ciecierzycą dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wlać 3 ćwiartki wody do bardzo dużej miski lub dużej patelni.
Dodać sól i dobrze wymieszać.
Przyciąć bakłażany, krojenie od samej góry i dołu, a następnie obrać je.
Pokrój je w poprzek na około 5 plastrów. Każdy plaster powinien mieć grubość około 1 1/4 do 1 1/2 cala.
Umieść plastry w słonej wodzie, jak je pokroić. Plastry będą unosić się. Odwróć talerz na górze plasterków i zrównoważyć ciężar (taki jak czysty szklany słoik wypełniony wodą) na górze talerza. Odstawić na 3 do 10 godzin.
Wyjąć plastry z wody i osuszyć.
Wlać wystarczającą ilość oleju do dużej patelni, aby osiągnąć głębokość 3/4 cala i ustawić na średnim ogniu. Odczekaj czas, aż olej będzie bardzo gorący, a następnie włóż tyle plastrów bakłażana, ile patelnia utrzyma się w jednej warstwie i smaż przez 3 do 4 minut z każdej strony lub do czerwonawo-złotego.
Wyjąć na duży talerz lub tacę wyłożoną podwójną grubością ręczników papierowych. Usmaż wszystkie plastry bakłażana w ten sposób, dodając więcej oleju, w razie potrzeby, i używając tyle talerzy lub tacek, ile uważasz za stosowne. Lubię zmieniać ręczniki papierowe przynajmniej raz. I również poklepać szczyty plastry z więcej ręcznik papierowy. Bakłażany można teraz odstawić na 3 do 4 godzin, w razie potrzeby.
Aby zrobić sos pomidorowo-ciecierzycowy: użyj 3 łyżek oleju do smażenia lub, jeśli wolisz, świeżego oleju i wlej go do dużej, pokrywanej patelni. Ustaw patelnię na średnim ogniu, a gdy olej jest bardzo gorący, włóż chiles i nasiona gorczycy. Gdy tylko nasiona gorczycy zaczną pękać, w ciągu kilku sekund dodaj czosnek. Szybko wymieszaj raz, a następnie włóż pomidory, liście curry, ciecierzycę, sól, kminek, kolendrę i kurkumę. Wymieszać i doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu. Przykryć, zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować delikatnie przez 20 minut.
Usuń chiles przed podaniem.
Umieścić jogurt w małej misce i ubić lekko widelcem lub małą trzepaczką, aż będzie gładka. Wymieszać z solą i kminkiem. Przykryć i przechowywać w lodówce, jeśli nie używać w ciągu 2 godzin.
Połącz pastę z tamaryndowca, cukier, sól i kminek w małej filiżance.
Dobrze wymieszać. Przykryć i przechowywać w lodówce, jeśli nie używać w ciągu 2 godzin.
Aby przygotować danie: gdy jest gotowe do podania, Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
Rozłóż plastry bakłażana w jednej warstwie na blasze do pieczenia i bardzo lekko kurz solą i czarnym pieprzem.
Wstawić do piekarnika i rozgrzać, około 15 minut. Jeśli olej gromadzi się na dnie tacy, wylej go.
Podgrzać sos pomidorowo-ciecierzycowy.
Ułóż plastry bakłażana na bardzo dużym talerzu w jednej warstwie.
Na każdy plaster wlać niewielką chochlę sosu pomidorowo-ciecierzycowego. Center 2 łyżki sosu jogurtowego na wierzchu sosu pomidorowo-ciecierzycy, a następnie umieścić hojną kropkę tamaryndowca chutney na wierzchu jogurtu.