Mornay z tuńczykiem i serem
Cheesy Tuna Mornay to danie główne dla 6 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 27 g białka , 18 g tłuszczu i łącznie 368 kalorii . Za 1,14 dolara za porcję przepis ten pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką mąkę, masło, tuńczyka i kilka innych składników, możesz to zrobić. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 50 minut . Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę peskatariańską . Biorąc wszystko pod uwagę, uznaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 69% . Ta ocena jest solidna. Sałatka z przypieczonym tuńczykiem Ahi , Spaghetti z tuńczykiem i bobem oraz Ceviche z tuńczyka Ahi są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Zagotuj garnek lekko osolonej wody.
Dodaj makaron i gotuj, aż będzie miękki, około 8 minut.
W międzyczasie rozpuść masło w małym rondelku na średnim ogniu. Wymieszaj mąkę, aż będzie gładka. Stopniowo dodawaj mleko, aby nie powstały grudki. Mieszaj cały czas, aż mieszanka się zagotuje, a następnie dodaj połowę sera.
Dodaj groszek, kukurydzę i makaron.
Odcedź tuńczyka, pozostawiając niewielką ilość płynu, aby pozostał wilgotny. Rozdrobnij widelcem i wymieszaj z mieszanką serową.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera.
Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż sos zacznie bulgotać, a ser się zrumieni.