Letnia włoska zapiekanka z dyni i polenty

Potrzebujesz bezglutenowej przystawki? Włoski letni wypiek z dyni Polenta może być niesamowitym przepisem do wypróbowania. Ten przepis służy 6 osobom. Za 2,06 USD za porcję ten przepis pokrywa 18% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 12 g białka, 19 g tłuszczu i łącznie 305 kalorii. Dzięki temu przepisowi czwarty lipca będzie jeszcze bardziej wyjątkowy. Ten przepis polubiło 186 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i kup marchewkę, polentę, sól czosnkową i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Wielu osobom bardzo smakowało to śródziemnomorskie danie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 40 minut. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 93% wyniku, co jest spektakularnym wynikiem. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także: Kremowa Gorgonzola Polenta z letnim sosem z dyni, Labraks czarnomorski z polentą z letniej dyni i Kremowa polenta z gorgonzoli z saute z letniej dyni.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
W dużym rondlu z niewielką ilością oliwy z oliwek podsmaż marchewkę, cukinię, dynię, cebulę i paprykę. Doprawić solą czosnkową i pieprzem.
Smaż warzywa przez około 5 minut i polej sosem spaghetti. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą lekko miękkie.
Pokrój polentę w koła o średnicy 1/2 cala i dopraw solą czosnkową i pieprzem.
Na średniej patelni rozgrzej wystarczającą ilość oleju, aby całkowicie przykrył całe dno patelni. Smażyć przyprawioną polentę na gorącym oleju, około 3 minuty z każdej strony.
Wyjmij z oleju i ułóż plastry w dużym naczyniu żaroodpornym. Wyłóż mieszankę warzywną na polentę, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.
Piecz zapiekankę przez 30 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.
Polecane wino: Chianti, Verdicchio, Trebbiano
Włoskie można łączyć z Chianti, Verdicchio i Trebbiano. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie wina białe, które dobrze komponują się z rybami i białym mięsem, natomiast Chianti to świetne włoskie czerwone wino do cięższych, odważniejszych dań. Możesz wypróbować Poema Cavan Extra Dry. Recenzentom podoba się to z oceną 4,5 na 5 gwiazdek i ceną około 9 dolarów za butelkę.
![Poema Cava Extra Dry]()
Poema Cava Extra Dry
Wyraźne aromaty zielonych jabłek, kredy i wiosennych kwiatów oraz świeże, pikantne aromaty owocowe w ustach z nutą słodyczy dobrze zrównoważoną kwasowością. Świetny aperitif, to wino nadaje się również do przystawek i pikantnych tart.