Kurczak włoski z szynką, bazylią i fasolą
Włoski kurczak z szynką, bazylią i fasolą to bezglutenowe i bezmleczne danie główne. Jedna porcja zawiera 531 kalorii, 50g białka, oraz 22g tłuszczu. Ten przepis służy 4 i kosztuje $5.57 za porcję. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 25 minut. Ten przepis jest lubiany przez 128 smakoszy i kucharzy. Wiele osób naprawdę lubi to śródziemnomorskie danie. Jeśli masz udka z kurczaka, wino, pomidory i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 88%, to danie jest spektakularne. Spróbuj Bazylia i balsamiczny kurczak włoski, Włoska zapiekanka z kurczaka z herbatnikami Bazyliowymi, oraz Grillowana włoska sałatka chlebowa z pomidorem bazylia kurczak dla podobnych receptur.
Instrukcje
Udka kurczaka doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odpiąć 8 gałązek bazylii (po 3 liście na gałązkę) i położyć po jednym na każdym udku kurczaka. Owinąć każde udo kawałkiem szynki, z końcami schowanymi pod spodem.
Piekarnik do 160C / wentylator 140C / Gaz
Rozgrzać olej w dużej puszce do pieczenia nad dwoma palnikami na płycie grzejnej.
Dodać kurczaka i smażyć przez około 4 Min lub aż szynka jest po prostu chrupiące i kurczak jest lekko złoty. Odwróć się i powtórz.
W międzyczasie przeciąć cebulki czosnku na pół wokół środka i połowę pomidorów, jeśli są małe, ćwiartować je, jeśli są duże. Wybierz liście z reszty bazylii. Gdy kurczak jest rumiane z obu stron, dodać wszystkie pomidory, połowę bazylii i wina. Następnie przykryć folią i pozostawić do powolnego gotowania w piekarniku przez 40 min.
Wyjąć z piekarnika i podgrzać do 220C / wentylator 200C / Gaz
Zdjąć folię z patelni i wymieszać fasolę z sokami pomidorowymi. Wróć do piekarnika, odsłonięty, przez 30 minut, aż pomidory, kurczak i czosnek zaczynają chrupać na brzegach, a kurczak jest bardzo delikatny. Tuż przed podaniem, oderwać pozostałą bazylii z grubsza, a następnie wymieszać lub rozrzucić na patelni.
Polecane wino: Chianti, Trebbiano, Verdicchio
Chianti, Trebbiano i Verdicchio to moje najlepsze propozycje dla włoskiego. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie białe wina, które dobrze łączą się z rybami i białym mięsem, podczas gdy Chianti to świetna włoska czerwień do cięższych, odważniejszych potraw. Mazzei Fonterutoli Chianti Classico z 4.4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 32 dolarów za butelkę.
![Mazzei Fonterutoli Chianti Classico]()
Mazzei Fonterutoli Chianti Classico
"Dużo mięsa, jagód i śliwek na nosie i podniebieniu. Pełne, z aksamitnymi taninami i długim, bogatym wykończeniem. Dekadencki styl, który lubię. Poważna jakość dla rocznika. W 2002 roku nie było Castello, więc został on zmodernizowany."- Wine Spectatorkolor: głęboki fioletowo-czerwony, ale jasny i wyjątkowo skoncentrowany.Bukiet: niezwykle intensywny i złożony z zapachami wiśni i malin w towarzystwie lekkich, pikantnych odcieni.Smak: wpływ w ustach jest ostry, ale miękki ze względu na znaczną strukturę tanin, w których wyróżniają się te, które są miękkie i dobrze zaokrąglone. Kwasowość łączy się z ciałem wina i pomaga w przekazywaniu przyjemnych doznań ciepła i siły. Wino ma długie wykończenie, które jest niezwykłe dla zwykłego Chianti Classico.