Kurczak w sezamie
Jeśli chcesz dodać więcej przepisów bez nabiału do swojej skrzynki z przepisami, Kurczak w sezamie może być przepisem, którego powinieneś spróbować. Za 2,2 dolara za porcję ten przepis pokrywa 18% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 29 g białka , 28 g tłuszczu i łącznie 502 kalorie . Ten przepis jest dla 6 osób. Jeśli masz szczypiorek, pierś z kurczaka, olej sezamowy i kilka innych składników, możesz to zrobić. 175 osób uznało ten przepis za pyszny i sycący. Najlepiej sprawdza się jako danie główne i jest gotowe w około 1 godzinę . Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 63% . Ta ocena jest dobra. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak Grillowany kurczak w sezamie , Azjatycka sałatka tempeh z dressingiem sezamowo-limonkowym i Łosoś w sezamie z pomarańczą i krwistą pomarańczą .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Kurczaka umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz i odetnij nadmiar tłuszczu.
Pokrój kurczaka w kostkę o wymiarach 2,5 cm i włóż do dużej miski.
Dodaj składniki marynaty do miski i wymieszaj, aby się połączyły. Odstaw do zamarynowania, podczas gdy przygotowujesz sos.
Przygotowanie sosu: do rondla dodaj olej sezamowy i podgrzewaj na małym ogniu.
Dodaj imbir i czosnek i smaż delikatnie, aż będą pachnące, około 2 do 3 minut. W międzyczasie połącz pozostałe składniki sosu w misce i dobrze wymieszaj, aby rozpuścić skrobię kukurydzianą. Delikatnie wlej do rondla ze smażonym imbirem i czosnkiem. Mieszaj podczas wlewania, ponieważ skrobia kukurydziana dość szybko zgęstnieje. Trzymaj w cieple na małym ogniu.
W garnku z grubym dnem lub frytkownicy rozgrzej olej w takiej ilości, aby sięgał do połowy wysokości garnka, do temperatury 190°C.
Smaż kurczaka w małych partiach, aż będzie złoty i chrupiący, około 5–6 minut.
Wyjmij kurczaka za pomocą sitka z siatki drucianej i odsącz na papierowych ręcznikach. Dopraw odrobiną soli do smaku. Aby podać, ułóż smażonego kurczaka na półmisku i polej sosem.
Posyp sporą ilością uprażonych ziaren sezamu i udekoruj szczypiorkiem oraz gałązkami kolendry.