Kurczak cytrynowy i karczochy z sosem koperkowym
Kurczak cytrynowy i karczochy z sosem koperkowym to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis z 8 porcjami. Na $1.8 za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 196 kalorii, 6G białka, oraz 11g tłuszczu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Jeśli masz cytryny, ząbki czosnku, Wino i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 61%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Kurczak Cytrynowy I Karczochy Z Sosem Koperkowym, Karczochy z cytryną i koperkiem, oraz Karczochy Z Sosem Cytrynowo-Rozmarynowym.
Instrukcje
Wyciśnij sok z cytryn do dużego garnka z osoloną wodą.
Dodaj cytryny. Karczochy Trim i pokroić wzdłuż na ćwiartki; dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Przykryć częściowo i gotować, aż karczochy będą miękkie, o 20 protokół.
Drenaż. Za pomocą nożyc, odciąć 1/2 cala od końcówek liści. Udław się. (Można przygotować 1 dzień wcześniej. Super. Owinąć szczelnie w plastik i przechowywać w lodówce.)
Rozgrzej piekarnik do 191°.
Wymieszać wino, sok z cytryny, olej i czosnek w dużej misce.
Dodaj kurczaka. Obróć się do płaszcza.
Niech marynować 20 minut.
Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż, skórą do góry, na dużej blasze do pieczenia. Marynata rezerwowa.
Tymczasem, dodać karczochy do marynaty w dużej misce i wrzucić do herbu.
Niech marynować 25 minut.
Przenieść karczochy do innego dużego obramowane blachy do pieczenia; umieścić w piekarniku z kurczakiem i piec 10 protokół.
Zalać marynatą do rondla i doprowadzić do wrzenia. Kurczak i karczochy z 1/3 marynaty. Kontynuuj pieczenie, aż kurczak jest gotowane przez, o 15 protokół.
Za pomocą łyżki szczelinowej przenieś kurczaka i karczochy na talerz; namiot z folią.
Odcedzić soki z blach do pieczenia na 2 szklanki szklanki miarki.
Przenieść 1 1/4 szklanki soków patelni do średniego rondla.
Trzepaczka stale na średnim ogniu, aż mieszanina zagotuje się i zgęstnieje, około 3 minut. Wymieszać z koperkiem. Doprawić sosem solą i pieprzem.
Łyżka sos na kurczaka i karczochy na półmisku.
Podawać, przekazując pozostały sos osobno.